Quantcast
Channel: Uutiset
Viewing all 1087 articles
Browse latest View live

Lainattavat potkulaudat vauhdittavat kampusmatkoja

$
0
0
Kokoontaittuvan laudan voi ottaa mukaan bussiin ja vaikka sisätiloihin, ja saatavuuden voi tarkistaa kätevästi puhelimella.

Anant Shiv opiskelee International Design and Business Management (IDBM) -ohjelmassa ja vastaa potkulautapalvelusta Samocat Sharingin Otaniemen toimipisteessä. Hän tekee samalla opinnäytetyötään palvelun kehittämisestä.

Aallon Otaniemen kampukselle on asennettu kuusi potkulauta-asemaa, joista potkulaudan voi ottaa käyttöönsä. Potkulauta-asemien sijainnin sekä potkulautojen saatavuuden ja palautustilan voi tarkistaa älypuhelimella Applen ja Googlen verkkokaupoista ladattavan ilmaisen sovelluksen avulla. Potkulautoja on noin 30, ja alle 30 minuutin testikäyttö on ilmaista.

Otaniemessä eri luentopaikkojen ja toimipisteiden väliset matkat ovat verrattain pitkiä, ja tavoitteena on, että potkulaudat voisivat jatkossakin täydentää muita liikkumisen muotoja etenkin matkan alku- ja loppupäässä.

”Potkulauta on todella kätevä liikkumisväline: se taittuu kasaan, joten sen voi ottaa mukaan bussiin ja jopa sisätiloihin. Lisäksi se on paitsi hauska tapa liikkua, myös melko edullinen”, sanoo International Design and Business Management (IDBM) -ohjelmassa opiskeleva Anant Shiv, joka vastaa palvelusta Otaniemessä.

Otaniemen kolmen kuukauden mittaisen koekäytön aikana VTT:n ja Aallon opiskelijoiden, henkilöstön ja vierailijoiden toivotaan testaavan potkulautoja. Samalla kerätään palautetta palvelun käytöstä sen kehittämiseksi.

”Aalto-yliopiston laaja infrastruktuuri ja kansainvälisyys tekevät siitä erinomaisen paikan kokeilla palvelua Suomessa. Luotan siihen, että saamme rehellisen ja runsaan palautteen palvelun kehittämiseksi”, Anant Shiv sanoo.

Otaniemi on potkulaudat Suomeen tuoneen Samocat Sharingin toinen Euroopassa toteuttama koekäyttöalue. Aiemmin menopelejä on testattu mantereen suurimmassa kaupungissa Moskovassa.

Samocat_Sharing_photo_Anant_Shiv.jpg

Potkulauta-asemien sijainnit Otaniemen kampuksella:
Urban Mill
Harald Herlin -oppimiskeskus
Kandidaattikeskus, Alvarin aukio
Kandidaattikeskuksen pääaula
Maarintalo
Teekkarikylä, Otakaari 18 -bussipysäkki

Samocat Sharing -sovellus verkkokaupoissa:
Google Play
App Store

Lue lisää potkulaudoista (> Facebook)


Kuva: Samocat Sharing, video Aalto-yliopisto


Janne Pärssinen menestyi Helkaman rahtipyöränsuunnittelukilpailussa

$
0
0
Sähköavusteinen ”Kaari”-konsepti on muunnelma perinteisestä kaksipyöräisestä rahtipyörän mallista.

Juuri maisteriopinnot Aalto-yliopiston CoID–koulutusohjelmassa (Collaborative and Industrial Design) aloittanut Janne Pärssinen menestyi suunnittelutoimisto RD-Velhon vuosittain järjestämässä muotoilukilpailussa. Kilpailussa tuli suunnitella suomalaiselle pyöräbrändi Helkamalle uusi sähköavusteisen rahtipyörän konsepti. Pärssinen sijoittui kilpailussa toiseksi ”Kaari”-nimisellä konseptillaan.

Kilpailutöiden arvostelussa kiinnitettiin erityisesti huomiota pyörän käytettävyyteen, ajettavuuteen ja valmistettavuuteen. Lisäksi painotettiin hyvää visuaalista ilmettä ja esitystapaa.

Pärssinen loi kilpailuehdotuksensa kesän aikana ja teki samalla kilpailuun osallistumisprosessista myös muotoilun kandidaatin opinnäytteensä Aallossa. 

– Kakkossija ja 1500 euroa olivat erittäin hyvä päätös projektille, Pärssinen toteaa.

– Olen innokas pyöräilyn harrastaja, joten tietysti innostuin muotoilukilpailun tehtävänannosta. Suunnitteluni lähtökohtana oli oman pyöräilykokemukseni lisäksi kenttätutkimus, jossa haastattelin rahtipyörillä kulkeneita ihmisiä. Ajettavuus oli määräävin tekijä suunnittelussa, Pärssinen sanoo.

– Pyörä on muunnelma perinteisestä kaksipyöräisestä ”Long John”-rahtipyörän mallista, jossa tavaratila on kauas viedyn eturenkaan takana. Pystyin pienillä muutoksilla pyörän geometriaan ja vaijeriohjauksella tekemään mallista lyhyemmän ja ketterämmän, ja näin parantamaan ajettavuutta. Pyrin tekemään pyörän tavaratilasta mahdollisimman monikäyttöisen. Pyörän voi lastata monella tavalla ja siihen voi suunnitella lisäosia, joilla siitä saa erilaisiin tarkoituksiin, kuten lasten kuljettamiseen sopivan. Lisäksi pyörän kaapelit ja johdot sekä valot on integroitu runkoon, Pärssinen selittää.

Tuomaristo piti toimivana

– Kaari on sympaattisen näköinen, kehityskelpoinen ja erottuva polkupyörä. Pärssisen esittämä konsepti on toimiva, tyylikäs, toteutuskelpoinen ja melko valmis tuotteistukseen, arvioi palkintolautakunta.

Palkintolautakuntaan kuului Tero Valtonen (Helkama Velox Oy), Marko Mehtonen (Helkama Velox Oy), Reijo Markku (Design Reform Oy), Matti Hirvonen (Pyöräilykuntien verkosto ry), Mika Kiljala (RD Velho Oy) sekä Ville Nenonen (RD Velho Oy). Hannu Havusto (RD Velho Oy) toimi kilpailuasiamiehenä ilman äänioikeutta.

Mahdollisuuksia tuotantoon asti

Kilpailusta Helkama sai useita ideoita, joita saatetaan viedä tuotantoon asti. Kilpailun voitti Kai Klementti SHERBA–konseptillaan. Kolmanneksi sijoittui Juho Länsimaan Buster.

– Kaikki palkitut pyörät ovat ilman muuta jatkojalostettavissa. Todennäköistä onkin, että joku tai jotkut niistä päätyvät vielä Helkama Veloxilla tuotantoon. (Tero Valtonen, Helkama Veloxin toimitusjohtaja) (Helkama Velox lehdistötiedotteesta)

– Toivon näkeväni jonain päivänä suunnittelemani pyörän kadulla. Pyrin olemaan mukana mahdollisessa jatkokehityksessä, mikäli Helkama lähtee viemään ideaani eteenpäin, Pärssinen sanoo.

Lue lisää:

https://rdvelho.com/fi/ajankohtaista/helkama-sherba-valittiin-rd-velho-design-award-2017-muotoilukilpailun-voittajaksi

https://www.epressi.com/tiedotteet/kauppa/helkama-sherba-voitti-rd-velho-design-award-2017-muotoilukilpailun.html

www.janneparssinen.com

Arkkitehtuurin Finlandian saanut Harald Herlin -oppimiskeskus tukee uudenlaista oppimista

$
0
0
Alvar Aallon suunnittelemassa rakennuksessa oppiminen on hauskaa.

Arkkitehtuurin Finlandia -palkinto myönnettiin tänään Aalto-yliopiston Harald Herlin -oppimiskeskuksen korjaussuunnittelusta. Peruskorjauksen suunnitteli Arkkitehdit NRT. Rakennuttaja ja rakennuksen omistaja on Aalto-yliopistokiinteistöt Oy.

Otaniemen kampuksella sijaitsevan Harald Herlin -oppimiskeskuksen rakennuksen suunnitteli Alvar Aalto ja se otettiin käyttöön vuonna 1970.  Perusteellinen uudistus vuosina 2015–2016 onnistui muovaamaan rakennuksesta viihtyisän, modernin ja monikäyttöisen tilan, jonka yhteisö on nopeasti ottanut omakseen. Tiloja käyttää keskimäärin tuhat asiakasta päivässä, mikä on selvästi enemmän kuin ennen peruskorjausta.

Oppimiskeskus_3.jpg

Alin kerros on muuttanut muotoaan entisestä kirjavarastosta viihtyisäksi tilaksi opiskeluun, työskentelyyn ja tapahtumiin. Kuva: Aino Huovio.

 

Oppimiskeskuksen tilat tukevat uudenlaista oppimista, tutkimusta ja työskentelyä. Digitalisaation myötä painetun aineiston määrä on vähentynyt ja tiloja on voitu vapauttaa yhdessä oppimiselle ja ryhmätöille, itsenäiseen opiskeluun ja erilaisille palveluille. ”Oppimiskeskuksessa voi koko yhteisö kohdata ja luoda yhdessä. Olemme nostaneet opiskelijat keskiöön ja pyrimme tekemään ympäristöjä, joissa oppiminen on hauskaa. Tässä on onnistuttu mielestäni loistavasti: rakennuksessa voi aistia tiedonjanoisen kuhinan”, sanoo Aalto-yliopiston vararehtori Eero Eloranta.

Oppimiskeskus_2.jpg

Toisessa kerroksessa näkyy parhaiten Alvar Aallon suunnittelun kauniit ominaispiirteet. Kuva: Tuomas Uusheimo.


Harald Herlin -oppimiskeskuksen uutta toimintakonseptia ja tiloja suunnittelivat yhdessä opiskelijat, opettajat, tutkijat, kirjaston henkilöstö, arkkitehdit ja palvelumuotoilijat. Palvelut on sijoitettu teemoittain: suojeltu ja Alvar Aallon alkuperäiset ideat vahvimmin säilyttänyt toinen kerros toimii kirjasto- ja lukusalina, ensimmäisessä kerroksessa on muun muassa kuva-aineistoja sisältävä Visual Resource Centre ja kahvila. Alin kerros muutti peruskorjauksessa täysin muotoaan kirjavarastosta värikkääksi ja omaleimaiseksi monitoimitilaksi, jossa on paitsi opiskelutiloja myös valokuvaus- ja videostudio ja FabLab-paja, jossa voi kokeilla 3D-tulostusta.  Tiloissa järjestetään niin näyttelyitä, tapahtumia kuin kokoontumisiakin.

Katso video oppimiskeskuksesta (YouTube)

 

Lisätietoja:
Arkkitehtuuri: Antti Ahlava, vararehtori, puh. 050 324 1179
Oppimiskeskuksen toiminta ja palvelut: Eero Eloranta, vararehtori, puh. 050 432 3411


Harald Herlin -oppimiskeskus
Käyntiosoite: Otaniementie 9, Espoo
Asiakaspalvelun sähköposti: oppimiskeskus@aalto.fi
Asiakaspalvelun puhelinnumero: 050 316 1011
Aukioloajat: ma-to 8−20, pe 8−18, la 10−15. Kaksi alinta kerrosta ovat lisäksi avoinna opiskelijoille ja henkilökunnalle päivittäin klo 7−24.

Alumni Elina Brotherukselle oma näyttely Pariisiin

$
0
0
Aalto-yliopiston alumni, valokuvataiteilija Elina Brotherus on saanut oman näyttelyn Pompidou-keskukseen Pariisissa. Näyttelyn Règle du jeu (Pelisäännöt) teokset esittelevät uudistunutta Brotherusta.

Valokuvataiteilija Brotherus (s. 1972) on valmistunut Taide­teollisesta korkeakoulusta vuonna 2000. Hän on ensimmäinen suomalainen valokuvataiteilija, jonka näyttely nähdään Pariisin kuuluisimman nykytaiteen museon Pompidou-keskuksen valokuvataiteen galleriassa. Esillä on viitisenkymmentä valokuvaa ja kuusitoista videoteosta, joita ei ole aiemmin nähty. Teokset ovat syntyneet viime keväänä sen jälkeen, kun Brotherus oli voittanut PMU:n Carte blanche -kilpailun. Palkintona on 20 000 euroa, oma näyttely Centre Pompidoussa sekä näyttelystä julkaistava kirja.

Brotherus tunnetaan omakuvistaan ja omaelämäkerrallisista teoksistaan. Hänellä on ollut yksityis- ja yhteisnäyttelyitä Euroopassa, Pohjois-Amerikassa ja Aasiassa vuodesta 1998. Hän on saanut muun muassa Fotofinlandia-palkinnon 2000, Carnegie Art Awardin 2003, valokuvataiteen val­tionpalkinnon 2008 ja Pro Finlandia -mitalin 2012.

Teosten pohjana fluxus-ohjeistus

Hiljattain avautuneessa näyttelyssä Brotherus on myös uudistunut valokuvaajana, kuvissa on mukana yhä enemmän huumoria ja leikkisyyttä. Näyttelyn teemana on teosten taustalla vaikuttanut fluxus: kuvissa Brotherus nojaa 1960-luvun fluxus-taiteilijoiden ohjeisiin. Fluxus oli löyhä yhteenliittymä taiteilijoita, joiden töissä arvostettiin yksinkertaisuutta, vieroksuttiin kaupallisuutta ja käytettiin event score -ohjeita. Score tarkoittaa nuotteja ja viittaa muutamaan lauseeseen, joissa annetaan ohjeet teokselle.

Brotherus on kertonut tehneensä kaksikymmentä vuotta omakuvia ja kokeillut kaikki mahdolliset asennot kameran edessä. Uudella metodilla score-ohjeiden avulla hän löysi kuvaamiseen uusia ulottuvuuksia. Uudet teokset Brotherus on työstänyt yhdessä tanssija-koreografi Vera Nevanlinnan kanssa. Kuvissa on käytetty myös runoilija Tuomas Timosen tekstejä.

Brotheruksen näyttely on esillä Pompidou-keskuksessa 23. lokakuuta 2017 saakka. Sen jälkeen teoksia nähdään tammikuussa galleria Heinossa Helsingissä ja maaliskuussa Kunst Haus Wien -museossa Itävallassa. Kesäkuussa Brotherus avaa Serlachius-museossa Mäntässä laajemman näyttelyn nimeltä Playground.

Magazine pohtii uuden ajan työtä ja sen tekijöitä

$
0
0
Juuri ilmestynyt Aalto University Magazine 20 pohdiskelee, mitä on uusi työ, ja miten yliopisto voi siihen valmentaa.

AUM_20_kansi_small.jpgVararehtori Eero Eloranta ja ylioppilaskunta AYY:n puheenjohtaja Joona Orpana pallottelevat Avauksia-palstalla näkemyksiä siitä, millä tavoin opiskelijoista tulee uudistajia, muutoksentekijöitä.

Henkilöhaastattelussa tapaamme yliopiston uuden rehtorin Ilkka Niemelän.

Lehden pääartikkelissa asiantuntijat aprikoivat, kuinka yliopisto voi kouluttaa ”suureen tuntemattomaan” – työtehtäviin ja ammatteihin, joita emme vielä tunne. Haastateltavina ovat professori Kristiina Mäkelä, Demos Helsingin Johannes Koponen ja AYY:n hallituksen jäsen Katariina Helin.

Kuka-palstan alumnihaastattelussa palvelumuotoilija Mikko Koivisto kertoo alasta, jota ei vuosikymmen sitten oikeastaan edes ollut.

Kansikuvan aurinkopaneelit viittaavat Tieteestä-juttuun. Professori Tanja Kallio ja tohtorikoulutettava Sami Tuomi kertovat tutkimuksesta, jossa kehitetään katalyyttejä uusiutuvan energian varastointiin.

Siellä-kuvareportaasissa palataan menneen kesän tapahtumiin: Kauppakorkeakoulussa järjestetty Modern Heavy Metal -konferenssi on akateemiseksi tapahtumaksi epätavallinen.

Vau-palsta ja lehden sisäkannet vievät mukaan elokuisen Flow-festivaalin tunnelmiin.

Uusin Aalto University Magazine on ilmestynyt sekä suomeksi että englanniksi, ja lehtiä on saatavilla Aalto-yliopiston kampuksilla. Näköislehdet ovat luettavissa issuu.com-sivustolla.

Unelmien louhija

$
0
0
Palvelumuotoilija Mikko Koivisto ravistelee apteekkiasiointia ja luo sielukkaita keittoaterioita. Keväällä hän sai Ornamo-palkinnon pioneerityöstään alalla, jota vuosikymmen sitten oli tuskin olemassa.

Kaikki olisi voinut mennä toisin ilman aikansa eläneitä lentokoneastioita.

Vuonna 2005 Finnair halusi bisnesluokan ateriointiin raikkaampaa ilmettä ja antoi tehtävän joukolle teollisen muotoilun opiskelijoita. Koska käyttäjälähtöinen suunnittelu oli kovassa huudossa, Mikko Koivisto tovereineen lähti lennoille havainnoimaan henkilöstöä ja matkustajia. Euroopan yllä he tajusivat, että kuppien sijaan muutosta kaipasi se, miten ruoka lennoilla tarjoillaan.

”Minulla välähti: miksei muotoilusta tuttua asiakasymmärrysprosessia voisi hyödyntää myös palvelujen kaltaisten, aineettomien juttujen suunnittelussa?”

Finnair sai astiansa, mutta välähdys ei jättänyt Koivistoa rauhaan. Google ei tuntenut suomeksi koko palvelumuotoilua, mutta englanniksi tärppäsi: service design -termi vei brittiläisen Design Councilin sivuille, jossa epämääräisesti kerrottiin kyseessä olevan uusi ja kasvava muotoilun ala. Koivistolle se ei riittänyt, joten hän kauppasi lopputyön aiheen Finnairille ja lähti selvittämään, mistä palvelumuotoilussa voisi olla kysymys.

Synteesi haalimalla

Vaasassa varttunut Koivisto innostui muotoilusta yläasteella, kun kuvaamataidon- ja veistonopettaja lähetti taiteellisen ja käsistään taitavan oppilaansa tutustumaan päiväksi Taideteollisen korkeakoulun sivutoimipisteeseen Muovaan.

”Aikaisemmin en ollut kuullutkaan koko alasta. Muovassa tiesin, mitä halusin tehdä isona.”

Niinpä Koivisto päätyi Helsinkiin opiskelemaan teollista ja strategista muotoilua sekä käyttäjälähtöistä suunnittelua. Sivuaineena hän suoritti IDBM:n, eli kansainvälisen muotoiluliiketoiminnan johtamisen ohjelman, joka yhdistää talouden, tekniikan ja taiteen osaajat jo opiskeluvaiheessa.

”IDBM:ssä kiteytyi jo silloin Aalto-yliopiston ydin. Sain ohjelmasta kaupallista ja strategista ymmärrystä ja samalla opiskelemastani käytettävyyspuolesta juuri niitä valtteja, joita palvelumuotoilussa tarvitaan. Tein maisteriopintoja useamman vuoden, mikä oli valtavan hedelmällistä: sain kokeilla ja haalia, ja yhtäkkiä siitä kaikesta tulikin synteesinä koko palvelumuotoilun idea.”

Idea itsessään on yksiselitteinen: palvelun kehittäminen tai kokonaan uuden luominen lähtee aina ihmisestä ja hänen tarpeidensa, toiveidensa ja unelmiensa ymmärtämisestä. Niiden esiin louhimisessa tarvitaan käyttäjätutkimuksen menetelmiä, kuten kyselyitä, haastatteluja ja havainnointia. Mitä uudemmasta ja häilyvämmästä asiasta on kyse, sitä syvemmälle on kaivettava. Siihen tarvitaan projektiivisia menetelmiä, kuten työpajoja, joissa ihmiset paljastavat itselleenkin tuntemattomia tarpeita ja unelmia luomalla käsin erilaisia tuotoksia.

”Kun he sitten selittävät töitään, he tulevat samalla kuvanneeksi hiljaisia tarpeitaan ja unelmiaan. Näin ovat syntyneet monet innovatiiviset ideat ja ratkaisut kehittämiimme palveluihin. Myös Saarioiselle kehitettyyn Soup ’n’ Soul -keittoruokapalvelukonseptiin.”

Kuva: Aleksi Poutanen.

 

Hyvästit hyssyttelylle

Koiviston mielestä empaattisuus on palvelumuotoilijan tärkeimpiä ominaisuuksia.

”Tässä työssä pitää päästä lähelle erilaisia ihmisiä ja voittaa heidän luottamuksensa. Lisäksi tarvitaan analyyttisyyttä, luovuutta, liiketoimintaosaamista ja visualisointitaitoja, jotta louhituista tiedonsirpaleista syntyy toimivia palveluja ja kannattavaa liiketoimintaa.”

”Palvelumuotoilija on vähän kuin elokuvaohjaaja. Elokuvaohjaaja suunnittelee elokuvan kokonaisvision ja juonen kulun, mutta tarvitsee laajan joukon osaajia, kuten näyttelijöitä, lavastajia ja puvustajia, jotta elokuva muuttuu todeksi. Samaan tapaan palvelumuotoilijalla on kokonaisvisio palvelusta ja miten sitä käytetään, mutta yksityiskohtien suunnittelussa tarvitaan muiden suunnittelijoiden apua.”

Koiviston lempilapsia on Helsingin yliopiston Kaisa-kirjastolle toteutettu palvelumuotoiluprojekti. Työpajoihin ja ideoiden testaukseen sekä kehittämiseen osallistui eri tutkintoaineiden ja vuosikurssien opiskelijoita; lisäksi Koivisto kollegoineen havainnoi kirjaston käyttäjiä ja henkilöstöä. Yhteensä 120 palveluideasta kirjasto valitsi toteutettavaksi 12. Yksi niistä oli yleisen hyssyttelyperinteen kumoaminen. Sen tilalle tulivat selkeästi merkityt alueet täydelliselle hiljaisuudelle, läppärityöskentelylle, vapaalle keskustelulle ja ruokailulle. Toinen parannus oli Helka-hakuun lisätty karttanappi, jonka avulla opiskelija löytää hakemansa teoksen monikerroksisen rakennuksen uumenista.

Kaisa on saanut käyttäjiltään ylistäviä arvioita, ja se on nostettu julkitilojen vaikuttavuusmittauksissa kärkeen.

Koiviston merkittäviin töihin kuuluu myös Yhteistyöapteekkien konseptiuudistus, jonka hän toteutti nykyisessä työpaikassaan Hellonissa. Uudistuksessa vaivojen poistajasta tulikin hyvinvoinnin edistäjä, jonka tiloissa voi nauttia terveysshotteja, kuljeskella rauhassa shoppailemassa sekä tarkkailla lääkkeitä valmistavien farmaseuttien työtä lasiseinän läpi. Reseptipuolella asiointi tapahtuu seisten, jolloin farmaseutin on helpompi lähteä esittelemään asiakkaalle myös käsikauppatuotteita. Myös palvelumyynti uudistui.

”Apteekkarit sanoivat, etteivät ihmiset halua maksaa palveluista. Mikä ihme se onkaan, jos verenpainemittausta myydään printatulla A4-hinnastolla apteekin nurkassa!”

Projektin onnistuminen näkyy myös viivan alla.

”Hakaniemen Ympyrätalon apteekissa, jossa kaikki meidän idea ja ajatukset toteutuivat, palvelut muodostavat nyt ison osan myynnistä ja keskiostoksen suuruus on kasvanut selvästi.”

Kuva: Aleksi Poutanen.

 

Ei enää naureskelua

Kun Mikko Koivisto vuosikymmen sitten esitteli lopputyötään palvelumuotoilusta, osa professoreista suhtautui siihen skeptisesti. Tänä keväänä hän sai Ornamo-palkinnon ansioistaan ”palvelumuotoilun pioneerina ja alan kasvuun keskeisesti vaikuttaneena suunnittelijana”.

Valinnan tehnyt Suomen Aller Median toimitusjohtaja Pauli Aalto-Setälä hehkutti palvelumuotoilua ”designin ylimmäksi asteeksi”.

Koivisto kokee, että yksi episodi on nyt tavallaan päättynyt.

”Lähdin tekemään ihan uutta juttua, jolle vähän naureskeltiinkin. Mutta palkinnosta tuli sellainen fiilis, että urakka on valmis: palvelumuotoilu on hyväksytty muotoilun osaamisalaksi muiden muotoilun alojen rinnalle.”

Puhtaan palvelumuotoilutekemisen liikevaihto on Suomessa arviolta 30–40 miljoonaa euroa. Kun mukaan lasketaan palvelumuotoilua tekevät digitoimistot ja konsulttiyritykset, markkina on jo paljon suurempi – ja kasvaa koko ajan. Samalla myös perinteiset teollisuudenalat palveluistuvat vauhdilla: Yhdysvalloissa palvelujen osuus bruttokansantuotteesta on jo yli 80 prosenttia, ja Suomessakin hätyytellään 70 prosentin rajaa.

Koiviston mukaan palvelumuotoilussa on siirrytty yhä enemmän yksittäisten palvelujen parantamisesta palveluliiketoiminnan strategiseen suunnitteluun. Tulevaisuudessa hän uskoo ihmislähtöisen ajattelun laajenevan esimerkiksi sosiaalisten ongelmien ratkaisuun ja lainsäädäntötyöhön.

Mitä uutta hän itse haluaisi päästä palvelumuotoilemaan?

”Uran alussa haaveilin isoista toimeksiannoista, mutta olen huomannut, että alussa pieneltä ja nihkeältäkin tuntuva hanke voi olla mielettömän onnistunut ja vaikuttava. Minkään brändin mukaan töitä on turha arvottaa”, hän sanoo ja hymyilee:

”Pienenä rakastin pikkutarkkaa piirtämistä. Suosikkejani olivat laivat. Piirsin niihin ensin fasadin, ja jatkoin sitten kerroksittain; suunnittelin hytit ja kaikki yksityiskohdat. Piirroksista tuli aina vain isompia ja isompia. Olisi hienoa päästä suunnittelemaan risteilijöitä ja niiden asiakaskokemusta.”

Mikko Koivisto valmistui taiteen maisteriksi teolliseksi muotoilun koulutusohjelmasta vuonna 2007. Hän on työskennellyt Satama Interactivessa, Taivas-mainostoimistossa ja freelancerina. Nykyään hän on palvelumuotoilutoimisto Hellonin (entinen Diagonal) osakas, asiakaskokemusjohtaja ja johtava palvelumuotoilija. Yrityksessä työskentelee 25 ihmistä, ja sillä on Helsingin lisäksi toimipiste Lontoossa.
Koivisto on yksi palvelumuotoilun palkituimmista tekijöistä Suomessa. Hänet on palkittu iF Design Awardilla, Global Service Design Awardilla sekä useammalla Vuoden Huiput -palkinnolla. Koivisto on ollut Maailman designpääkaupunki 2012 -hankkeen hallituksen jäsen Kansainvälisessä designsäätiössä 2010–2013, Teolliset muotoilijat TKO ry:n hallituksen jäsen 2009–2012 sekä kansainvälisen Service Design Network Suomen-jaoston hallituksen jäsen vuodesta 2012.

Artikkeli on julkaistu Aalto University Magazinen numerossa 20 lokakuussa 2017. (issuu.com)

Kristiina Mäkelä nimitetty Aalto-yliopiston provostiksi

$
0
0
Provostin tehtävänä on johtaa tutkimusta, opetusta, innovaatiotoimintaa ja vaikuttavuutta.

Aalto-yliopiston hallitus on nimittänyt Kauppakorkeakoulun varadekaanin Kristiina Mäkelän yliopiston provostiksi 1.12.2017 alkaen viisivuotiskaudeksi. Hän seuraa tehtävässä Ilkka Niemelää, jonka viisivuotinen rehtorinkausi alkoi 1.7.2017. 

Kristiina_400.jpg

Kristiina Mäkelä. Kuva: Aalto-yliopisto / Mikko Raskinen.


Kauppatieteiden tohtori Kristiina Mäkelä on toiminut Aalto-yliopistossa kansainvälisen liiketoiminnan professorina vuodesta 2013 alkaen. Professori Mäkelä nimitettiin Kauppakorkeakoulun opetuksesta ja oppimisesta vastaavaksi varadekaaniksi vuonna 2016, ja hän on toiminut myös Kauppakorkeakoulun johtamisen laitoksen varajohtajana ja kansainvälisen liiketoiminnan yksikön vetäjänä. Hänen tutkimuksensa keskittyy työn muutokseen, henkilöstöjohtamiseen ja kansainvälisten yritysten johtamiseen.

Mäkelä on työskennellyt aikaisemmin Hanken Svenska handelshögskolanissa, ja vierailijana, luennoitsijana ja tutkijana useissa ulkomaisissa yliopistoissa. Hänellä on myös yli kymmenen vuoden kokemus yritysmaailmasta.

Yliopiston ylimmän johdon tehtävien jakaminen rehtorin ja provostin kesken on kansainvälisen käytännön mukainen. Provostin tehtävänä on johtaa opetukseen, tutkimukseen, innovaatiotoimintaan ja vaikuttavuuteen liittyvää työtä sekä ohjata yliopiston korkeakoulujen toimintaa.  

”Saimme huolellisen hakuprosessin tuloksena erinomaisen uuden provostin johtamaan akateemista toimintaamme yhä kovenevassa kansainvälisessä kilpailussa. Kristiina Mäkelällä on vankkaa tutkimuksellista ja käytännön johtamisosaamista, monipuolinen kokemus akateemisesta työstä, vahva sitoutuminen Aallon monialaiseen ja opiskelijakeskeiseen toimintamalliin sekä kykyä innostaa Aalto-yhteisöä yhteisiin tavoitteisiin”, sanoo rehtori Ilkka Niemelä.

”Aalto-yliopistolla on upea monialainen taiteen, tekniikan ja talouden yhdistävä missio ja tavoitteet korkealla. On kunnia olla toteuttamassa niitä osana tätä hienoa yhteisöä”, sanoo Kristiina Mäkelä.

Lisätietoja:

Ilkka Niemelä, rehtori, Aalto-yliopisto
p. 050 452 4690 (assistentti Hely Kilpeläinen)
president@aalto.fi

 

Muotoilun opiskelijat ja henkilökunta esillä Ceramic Values -konferenssissa

$
0
0
Aaltolaiset esittelivät töitään ja ajatuksiaan keramiikasta keramiikkateollisuuden historiallisessa keskuksessa Stoke-on-Trentissä.

Ceramic Values -konferenssin tavoitteena oli avata keskustelua arvoista ja rooleista, joita keramiikalla on yhteiskunnassa. Konferenssissa oli kolme keskeistä teemaa: taidot, arvot ja paikka. Puhujina olivat muun muassa Muotoilun laitoksen professori Maarit Mäkelä, luennoitsijat Nathalie Lautenbacher ja Anna van der Lei sekä opiskelijat Tuuli Saarelainen ja Saija Halko. Tohtorikoulutettava Priska Falin piti konferenssissa työpajan. Konferenssin yli 350 osallistujaa tulivat Taiwanista, Kiinasta, Etelä-Koreasta, Japanista ja eri puolilta Eurooppaa.

Konferenssi pidettiin 5.-6. lokakuuta, ja se oli osa British Ceramics Biennial (BCB) -festivaalia. BCB on nykykeramiikkaan keskittynyt festivaali, joka koostuu näyttelyistä, työpajoista ja kilpailuista. Tänä vuonna se järjestetään Stoke-on-Trentissä 23.9.-5.11. Festivaalilla nähdään myös kiertävä näyttely Ceramics and its Dimensions: Shaping the Future, jonka suunnittelusta ja toteutuksesta vastaa Muotoilun laitos. Sekä näyttely että konferenssi ovat osa European Ceramics and its Dimensions -projektia, jonka on osittain rahoittanut EU: n Creative Europe -ohjelma. Muotoilun laitos on yksi hankkeen kumppaneista ja johtaa yhtä sen osaprojekteista.

Keskustelua savesta materiaalina, käsityöstä ja paikan merkityksestä

Empirica-tutkimusryhmän vetäjän professori Maarit Mäkelän esityksessä teemoina olivat luovuus, materiaali ja paikka. Hänen mukaansa taiteellisessa prosessissa materiaalilla on tärkeä rooli. Hän puhui vuorovaikutussuhteesta, jossa hän heittäytyi materiaalin maailmaan viettäessään vuoden työskennellen ja keräten materiaaleja Uuden-Seelannin tuliperäisessä luonnossa. Osa vuoden tuloksista on nähtävissä Ceramics and its Dimensions: Shaping the Future -näyttelyssä. Myös opiskelijat Tuuli Saarelainen ja Saija Halko puhuivat paikan merkityksestä käsitellessään esityksessään yhteistyössä Hanna-Kaarina Heikkilän kanssa tehtyä työtään "Spirit of the Place", joka on myös osa näyttelyä. Yhteisteoksessaan he halusivat muuttaa kokemuksiaan vanhasta posliinitehtaasta ainutlaatuisiksi taideteoksiksi.

Maarit_Mäkelä_Stoke-on-Trent.jpg

Maarit Mäkelä. Kuva: Minerva Juolahti.

Aalto-yliopiston luennoitsijat Nathalie Lautenbacher ja Anna van der Lei pitivät omat esityksensä Ceramics and its Dimensions: Shaping the Future-näyttelyn näyttelytilassa. Luennoitsija Lautenbacher puhui ruokaan liittyvästä suunnittelusta ja pienen mittakaavan käsityötuotannon arvoista. Hän totesi, että käsityötaito ei merkitse vain perinnettä, vaan se on myös osa tulevaisuutta. Anna van der Lei puhui esityksessään hieman erilaisesta tavasta lähestyä keramiikan tuotantoa kertoessaan työstään "CHIL-DISH". Teos koostuu lasten piirustuksiin perustuvista astioista, jotka on tehty mallintaen ensin lasten piirustuksista 3D-versiot, jotka on sitten 3D-tulostettu posliinilla. Hänen mielestään lapsille suunniteltaessa heidät pitäisi myös osallistaa itse prosessiin jo varhaisessa vaiheessa. Teos "CHIL-DISH" on myös osa näyttelyä. Aalto-yliopiston tohtorikoulutettava, Empirica-tutkimusryhmän jäsen Priska Falin veti konferenssissa interaktiivisen savityöpajan. Clay Pit -työpaja kehottaa osallistujia tutkimaan saven mahdollisuuksia suurten savialtaiden, useiden keramiikkamateriaalien, ylisuurten savityökalujen ja muun luovan rekvisiitan avulla. Työpaja on avoinna koko BCB-tapahtuman ajan.

Näyttelytilana vanha keramiikkatehdas

Keramiikan läsnäolon voi aistia kaikkialla Stoke-on-Trentissä: joka puolella on vanhoja keramiikkatehtaita, pullouuneja ja arkkitehtonisia keraamisia koristeita. Vaikka Stoke-on-Trent voidaankin nähdä englantilaisen keramiikkateollisuuden kehtona, sielläkin tehtaita on viime vuosikymmeninä suljettu. Myös Spode-China-Halls, jossa Ceramics and its Dimensions: Shaping the Future -näyttely nyt on esillä, oli toiminnassa oleva keramiikkatehdas vielä vajaat kymmenen vuotta sitten. Nyt se on saanut uuden elämän näyttelypaikkana. Vanhan tehtaan sisätilat tarjoavat näyttelylle samankaltaiset puitteet kuin vanha Kahla-posliinitehdas, missä useat näyttelyn teokset saivat syntynsä kokeellisessa työpajassa keväällä 2016. BCB: n ja Stoke-on -Trentin jälkeen näyttely matkaa Berliiniin ja avautuu siellä tammikuussa 2018.

Maarit_Mäkelä_Stoke-on-Trent.jpg

Clay Pit - työpaja. Kuva: Minerva Juolahti.

 

 


Osallistu Dipoli Living Roomin tupaantuliaisiin

$
0
0
Dipolissa rakentuu kolmen viikon aikana, 27. lokakuuta asti yhteisöllinen näyttelyprojekti. Dipoli Living Roomin ideana on, että yliopistoyhteisö kokoaa näyttelyn kollektiivisesti tuomalla siihen esineitä, jotka edustavat osallistujien tutkimusta.

Näyttelyn ideasta ja toteutuksesta vastaa kuraattori Katie Lenanton, joka toivottaa kaikki tervetulleiksi osallistumaan hankkeeseen. Hän kutsuu ihmisiä tuomaan osaksi näyttelyä esineen, julkaisun, palkinnon tai jotain muuta heidän tutkimustaan edustavaa. Myös videot ja muu digitaalinen sisältö ovat tervetulleita. Jokainen tuote asetetaan sille sopivaan kontekstiin ja esitellään näyttelykävijöille informaatiotekstin kera. Näyttelyn päätteeksi kaikki esineet kuvataan ja palautetaan omistajalle


“Ajatuksena on, että näyttely kasvaa koko sen keston ajan, joten se on valmis viimeisenä päivänään. Kaikki ovat tervetulleita tekemään näyttelyä yhdessä ja näyttämään, mitä Aalto-yliopiston upeat osaajat ovat tuottaneet", Lenanton sanoo. Hän työskentelee itse paikan päällä päivittäin klo 12-16, ja kerää esineitä ja keskustelee osallistujien kanssa. Esineet voi myös jättää Dipolin infotiskille klo 8-22 välisenä aikana.

Aika: 4.-27.10.2017
Paikka: Dipolin näyttelytila
Lisätietoa: katherine.lenanton@aalto.fi

Laserkeilausta ja lisättyä todellisuutta teatteriin

$
0
0
Virtuaaliseikkailu teatterin maailmaan -hankkeen tavoite on houkutella erityisesti nuoret kiinnostumaan kulttuurista.

virtuaaliteatteriweb.jpg

Virtuaaliteatterihankkeessa hyödynnetään digikuvausta, etäisyyskameratekniikoita, 360-videoita ja -kuvaa, lisättyä todellisuutta sekä laserkeilausta. Kuva: JP Virtanen.

Miten taidelaitokset voivat hyödyntää uusia teknologioita, kuten lisättyä todellisuutta tai laserkeilausta? Tätä tutkii Virtuaaliseikkailu teatterin maailmaan -hanke, joka käynnistyy lokakuussa 2017 Jyväskylän kaupunginteatterin tiloissa.

Tavoitteena on kehittää digitaalisia kulttuuripalveluja, saada erityisesti nuoret kiinnostumaan kulttuurista ja edistää luovan työn tuotantoa.

Opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittaman hankkeen suunnittelu, kuvaukset ja mittaukset käynnistyvät lokakuussa 2017. Sen toteuttavat Aalto-yliopisto, Humanistinen ammattikorkeakoulu (Humak) ja Jyväskylän kaupunginteatteri.

”Yhteistyömme käynnistyi jo vuonna 2016. Sen tuloksena on syntynyt uudenlainen toimiva digitaalisuuden kokeilualusta, lukuisia yhteisiä kokeiluja, tapahtumia, kaksi rahoitettua hankketta ja yli 30 julkaisua. Yhdessä kiinnostavimmista kokeiluista lisättyä teknologiaa sovellettiin historiallisiin kohteisiin. 3D-hahmokuvauksen ansiosta yleisö pääsi kosketuksiin esimerkiksi Raaseporin ja Kuusiston linnan historiallisten hahmojen kanssa”, kertoo professori Hannu Hyyppä Aalto-yliopistosta.

"Näitä 3D-teknologita on esitelty nuorille myös yhteisillä toiminnallisilla demo- ja pop-up-päivillä, joita on toteutettu Aalto-yliopistossa, Humakissa, Omniassa ja viimeksi Tapiolan kulttuurikeskuksessa järjestetyillä Lasten taidefestivaaleilla. Yhteistyö painottuu nyt laajasti kulttuurituotantoon ja kulttuurin välittäjätoimintaan sekä tulkkaukseen ja kielelliseen saavutettavuuteen ja kommunikaatioasiantuntijuuteen. Siinä korostuu tieteellisen ja soveltavan tutkimuksen sekä kehittämistoiminnan välinen yhteys."

Piispa Arvid Kurki (1550-luku) esitettynä lisätyllä todellisuudella Kuusiston linnassa (c) Matti Kurkelawebjpg.jpg

Piispa Arvid Kurki (1550-luku) esitettynä lisätyllä todellisuudella Kuusiston linnassa. Kuva: Matti Kurkela

Illuusion sisälle

Aalto-yliopisto ja Humanistinen ammattikorkeakoulu pääsevät Jyväskylän kaupunginteatterissa soveltamaan  erityisosaamistaan käytäntöön. Lähtökohtana ovat taidekasvatuksen ja yleisön tarpeet. Kokeilussa katsoja voi vaeltaa virtuaalitodellisuudessa teatterin sisällä ja tarkastella, miten näytöksen illuusio ja lavasteet on synnytetty ja miten teatterinäytelmä toteutetaan. Samalla selvitetään digitaalisuuden luomia uusia ansaintalogiikoita.

”Loppuvuonna 2018 järjestämme hankkeeseen liittyvän digitaalisia kulttuuripalveluita käsittelevän seminaarin, tuotamme aihetta käsittelevän julkaisun ja uutisoimme hankkeen tuloksista”, kertoo tiedetuottaja Marika Ahlavuo Aalto-yliopiston rakennetun ympäristön laitokselta.

Hankkeen teknisestä toteutuksesta vastaavat Aalto-yliopiston Rakennetun ympäristön mittauksen ja mallinnuksen instituutti MeMo ja Laserkeilaustutkimuksen huippuyksikkö. Humanistinen ammattikorkeakoulu vastaa koordinoinnista ja digitaalisten tuotantotapojen mallintamisesta. Jyväskylän kaupunginteatteri osallistuu keskeisesti virtuaaliseikkailun sisällön suunnitteluun ja tuottamiseen.

”Uusien mittauslaitteiden ja virtuaalisten 3D-aineistojen ansiosta voimme tutkia digitaalisuuden vaikutuksia kulttuuritapahtumiin, kulttuurituottajien työtapoihin, kumppanuuksiin, yleisöön ja muihin sidosryhmiin”, kertoo Aalto-yliopiston 3D-studion päällikkö Matti Kurkela.

Lisätietoja:

Tiedetuottaja Marika Ahlavuo
puh. 050 5122509
marika.ahlavuo@)aalto.fi

3D-studion päällikkö,  TkL Matti Kurkela
matti.kurkela@aalto.fi

Professori Hannu Hyyppä
hannu.hyyppa@aalto.fi

Lehtori Pasi Toivanen
puh. 020 7621 372
pasi.toivanen@humak.fi

Yö galaksissa – IDBM Challengen opiskelijat loivat moniaistisen avaruusmatkan

$
0
0
Oletko koskaan unelmoinut avaruuden tutkimisesta? Tai miettinyt, olisiko sinulla mahdollisuus viettää yö avaruudessa? International Design Business Management (IDBM) maisteriohjelman opiskelijat esittivät nämä kysymykset ja tuloksena oli avaruusseikkailu.

Aallon IDBM Challenge on IDBM-ohjelman maisteriopiskelijoille tarkoitettu johdantokurssi. Kurssi tuo yhteen opiskelijoita hyvin erilaisista koulutustaustoista, ja tarjoaa heille tilaisuuden yhdistää teoriaa ja käytäntöä.

Kolmiviikkoisen kurssin alussa oppilaille esitettiin kaksi haastetta. Heidän tehtävänään oli hyödyntää ennakointia ja social dreaming –menetelmää, ja luoda tulevaisuuskenaarioita uuden avaruuden kilpajuoksun seuraamuksista. Lopputulokset oli esiteltävä kiinnostavassa tapahtumassa.

Moniaistinen avaruusmatka

Kuinka avaruudessa urheillaan? Mitkä ovat avaruuteen sijoittuvan kaivosteollisuuden seuraamukset vuonna 2037? Millaisia palveluita tarvitaan, kun avaruusturismi kasvaa eksponentiaalisesti vuonna 2047? IDBM Space Odyssey avaruusseikkailu kiteytyi ajatuksia herättäviksi Pecha Kucha  esityksiksi.   

Tänä vuonna IDBM Challengen yhteistyökumppani oli Kööpenhaminassa toimiva Student & Innovation House, joka on opiskelijavetoinen innovaatio-organisaatio. Sen tavoitteena on tarjota jäsenilleen mahdollisuuksia muuttaa maailmaa positiivisen vaikuttamisen kautta.

Kurssin kahden ensimmäisen viikon aikana kaksi kööpenhaminalaista tiimiä osallistui työhön etänä ja kolmannella viikolla he liittyivät Helsingissä työskentelevien tiimien joukkoon.

IDBM Challenge: koettele taitojasi

IDBM Challenge on hybridikurssi, jossa opiskelijoille esitetään monimutkainen haaste. Sen avulla testataan ja kehitetään heidän taitojaan. Samalla opitaan tunnistamaan ja ottamaan käyttöön tiimin jäsenten erilaiset työskentelytavat.

Tavoitteena on hyödyntää sekä kasvokkain että verkon välityksellä tapahtuvan oppimisen parhaat puolet - keskittyen samalla todellisten haasteiden ratkaisemiseen. Digitaaliset tilat ja tekemisen kautta oppiminen auttavat opiskelijoita kehittämään tulevaisuuden kannalta hyödyllisiä taitoja.

”Vaikka tämä onkin pakollinen kurssi sekä pää- että sivuaineopiskelijoillemme, visionamme on tehdä siitä kaikille avoin. Parhaillaan keskustelemme Copenhagen Business Schoolin kanssa siitä, haluaisivatko he mukaan pilottiin. Kurssin suorittamiseen sisältyisi samanlaisia elementtejä, joita Aallon opiskelijat käyvät läpi”, kertoo vieraileva apulaisprofessori Miikka Lehtonen.  

Kurssin nettisivut  toimivat interaktiivisena ikkunana IDBM-opiskelijoiden ja IDBM Challengen maailmaan. Tehtyjä osia voi hyödyntää vapaasti myös muilla kursseilla. Videoiden lisäksi sivustolta löytyy tehtäviä ja muuta hyödyllistä lähdeaineistoa.

”IDBM-ohjelmassa on kyse monialaisesta tiimityöskentelystä sekä monimerkityksisyyden ja innovaatioiden hallinnasta – niitä ei pysty formalisoimaan tai standardisoimaan samassa mitassa kuin muita tieteenaloja. Ne on koettava itse. Rohkaisemme opiskelijoitamme siihen, ettei pelkkien teoreettisten viitekehysten ymmärtäminen riitä. Heidän tulisi myös pohdiskella hiljaista tietoaan, kulttuurisia uskomuksiaan, mielikuviaan sekä taitojaan”, kertoo kurssisuunnittelija ja luennoitsija Katharina Schilli.

Innovaatiotoiminta kukoistaa, kun moninaiset tieteenalat ja suunnittelukäytännöt kohtaavat toisensa.

”Haluamme tänne aktiivisia oppijoita: ei vain tiedon kuluttajia, vaan uuden tietämyksen tuottajia. Verkkosivujen avulla haluamme myös tutkia, kuinka opiskelijoistamme voisi tulla aktiivisia kumppaneita kurssien luomisessa”, sanoo kurssisuunnittelija ja luennoitsija Theresa Berg.

 

Lue lisää:

IDBM Challenge

IDBM Master's Programme

Tervetuloa Trojan Horse -saarelle!

$
0
0
Aalto-yliopiston oppimiskeskuksen aulassa nähdään näyttely tai pikemminkin saari, jossa on mahdollisuus lukea ja keskustella työhön ja työn tekemiseen liittyvistä kysymyksistä. Taustalla on Trojan Horse -kollektiivi.

Näyttely perustuu Trojan Horse -kesäkouluun ”CLIMATE CHANGE OF WORK”, joka pidettiin viime elokuussa Bengtsärissä Hangossa.

“Oppimiskeskuksen tiloissa liikkuu runsaasti vierailijoita, ja uskon, että Trojan Horse -projektin esittämät kysymykset resonoivat monien ihmisten kanssa heidän ammatillisesta taustastaan riippumatta - olipa kyse taiteesta, tekniikasta, muotoilusta, arkkitehtuurista, liiketoiminnasta tai tieteestä. Kiireentäyteisen aulan keskellä oleva näyttely palvelee pysähtymispaikkana, jossa voit selkeyttää mieltäsi hieman sekä katsoa ympärillesi ja nähdä muita ihmisiä", kertoo näyttelyn kuraattori Ksenia Kaverina.

Keskiössä työn merkitys

Trojan Horse -kesäkoulu luo alustan, jossa voi pohtia, mitä muotoilu voisi olla. "Tavoitteena on kannustaa muotoilijoita sekä muotoilun ja arkkitehtuurin opiskelijoita tekemään enemmän kokeellisia projekteja ja tutkimuspohjaista työtä. On myös tärkeää ja mielenkiintoista puhua tavoista, joilla näkymättömät valtarakenteet vaikuttavat muotoiluun, ja miten muotoilu vaikuttaa näkymättömiin valtarakenteisiin. Haluamme myös osoittaa, että taiteen ja muotoilun välillä ei ole selkeitä rajoja", sanoo kollektiivin jäsen, Aalto-yliopiston arkkitehtuurin laitoksen maisteriopiskelija Kaisa Karvinen.

Kyseessä oli toinen Trojan Horse -kesäkoulu ja sen teemana oli työ. Tavoitteena oli uudelleen ajatella, mitä työ on. Mitä työ tarkoittaa? Kenellä on valta päättää, mikä katsotaan työksi? Miten voisimme järjestää jokapäiväisen elämämme niin, että se luo uusia tunne- ja merkitysrakenteita sekä uusia rakenteita tehdä töitä? Voiko työ olla terapiaa? Näyttely esittää nämä kysymykset nyt kävijälle pohdittavaksi.

Kysymyksiä käsiteltiin  kesäkoulussa yhdessä tutkijoiden, kuraattoreiden, taiteilijoiden, maanviljelijöiden, arkkitehtien ja kirjoittajien kanssa. Ryhmään kuului viisitoista arkkitehtuurin, muotisuunnittelun, sisustus- ja huonekalusuunnittelun, graafisen ja palvelumuotoilun kandidaatti- ja maisteriopiskelijaa Aalto-yliopistosta, Lahden muotoiluinstituutista, Lapin yliopistosta ja Tallinnan taidekorkeakoulusta. Opiskelijoita oli mukana myös Kaliningradista, Chicagosta ja Berliinistä. Kesäkoulun järjestää Finnish Design Summer School association, jonka perustivat vuonna 2016 arkkitehti Kaisa Karvinen, graafikko ja tutkija  Tommi Vasko sekä journalisti Ida Kukkapuro.

Jatkossa järjestäjät haluavat luoda Trojan Horse -alustasta pysyvän mutta muuttuvan viitekehyksen, jonka muodostavat vuosittainen kesäkoulu ja mahdolliset muut tapahtumat. Tarkoituksena on osoittaa, että esimerkiksi näyttelyt, lukupiirit ja juhlatapahtumat voidaan toteuttaa monin eri tavoin.

Aika: 6.10.-10.11.2017
Paikka: Aalto-yliopiston oppimiskeskus, Otaniementie 9, 02150 Espoo

Lisätietoa: trojanhorse.fi

PSHACK100-kurssilla kehitetään luovia ja älykkäitä digitaalisia palveluita julkisen sektorin organisaatioille

$
0
0
Opiskelijoilta odotetaan innovaatioita ja tuoreita toimintatapoja tukemaan asiakaskeskeisyyttä.

Aalto-yliopisto järjestää yhteistyössä Accenturen, Maanpuolustuskorkeakoulun ja julkisen sektorin haasteorganisaatioiden kanssa monitieteisen Public Service Hackathon 100 (#PSHACK100) -kurssin, joka rakentuu hackathon-tapahtuman ympärille. Alkusyksyn aikana mukaan lähtevät organisaatiot tunnistavat haasteet ja ongelmat, joihin he toivovat opiskelijatiimeiltä ratkaisua. Opiskelijoiden kehittämien ratkaisujen tulisi helpottaa asiointia ja lisätä verkko- ja mobiilipalveluiden käyttöä. Opiskelijoilta odotetaan myös asiakaslähtöisyyttä, tuoreita näkökulmia ja kykyä innovoida yhteistyössä.

”On mahtavaa, että olemme onnistuneet lyhyessä ajassa luomaan uudenlaisen kurssikonseptin, jossa yliopisto toimii alustana yhteiskunnalliselle kehittämiselle digitalisaation avulla”, tiivistää Kauppakorkeakoulun tietojärjestelmätieteen vanhempi yliopistonlehtori Johanna Bragge. Bragge palkittiin muun muassa tästä työstään syyskuun alussa Helsingin kauppakorkeakoulun tukisäätiön myöntämällä Vuoden opettaja -tunnustuspalkinnolla.

20-tuntisen hackathonin lisäksi kurssi sisältää luentoja, ryhmätöitä, valmennusta, startup-yhteistyötä ja vierailukäyntejä. Yhteensä noin 150 opiskelijalla kaikista Aallon korkeakouluista on mahdollisuus päästä kurssille. Nyt järjestettävän kolmannen kurssin toisena vastuuopettajana toimii logistiikan professori Katariina Kemppainen, joka alun perin ehdotti hackathonista uutta oppimismuotoa Aallolle kokeilukulttuurin hengessä.

Puolustusvoimat ja Valtion talous- ja henkilöstöhallinnon palvelukeskus (Palkeet) ensimmäiset mukaan ilmoittautuneet organisaatiot

Kurssin toteutuksesta vastaavat yhteistyössä Accenturen Health and Public Services -alueen asiantuntijat, Fjordin palvelumuotoilijat sekä joukko Aallon ja Maanpuolustuskorkeakoulun professoreita ja opettajia. He tukevat osallistujatiimejä niin ratkaisujen luomisessa kuin niiden arvioinnissa. Myös mukaan lähtevien haasteorganisaatioiden edustajat osallistuvat aktiivisesti tiimien valmentamiseen. Osallistuvien julkisorganisaatioiden rekrytointi on parhaillaan käynnissä. Mukaan ovat jo ilmoittautuneet Puolustusvoimat ja Valtion talous- ja henkilöstöhallinnon palvelukeskus (Palkeet).

”Nyt Suomi 100 -juhlavuonna jo toista kertaa järjestettävä #PSHACK100-kurssi nostaa tiedon, tekemisen ja jakamisen kautta osallistujansa uudelle tasolle avoimessa innovaatiotoiminnassa, yhdessä kehittämisessä ja muotoiluajattelussa”, sanoo projektipäällikkö Thomas Lemström Accenturelta.

Ilmoittautuminen hackathon-kurssille jatkuu tiistaihin 24.10. asti

Opiskelijat voivat ilmoittautua kurssille 24.10. asti. Kurssi käynnistyy aloitusluennolla maanantaina 30.10. ja kaikille yhteisellä kick-off-tapahtumalla 31.10., itse hackathon-tapahtuma on 16.–17.11. Hackathonissa tiimeillä on kahden päivän ajan vapaat kädet kehittää konsepteja ja ratkaisuja organisaatioiden haasteisiin. Haasteorganisaatioiden, Aalto-yliopiston, Maanpuolustuskorkeakoulun ja Accenturen asiantuntijat sparraavat tiimejä kilpailun aikana. Voittajatiimi valitaan 14.12., jolloin tiimit pääsevät esittämään ratkaisunsa arvovaltaiselle tuomaristolle.

Lisätietoja ja kurssille ilmoittautuminen:
http://ps-hackathon.fi/

Aalto-yliopisto:
Katariina Kemppainen
Professori (Professor of Practice), toimitusketjun johtaminen
tieto- ja palvelutalouden laitos
050 486 9858
katariina.kemppainen@aalto.fi

Johanna Bragge
Vanhempi yliopistonlehtori
tieto- ja palvelutalouden laitos
040 530 1032
johanna.bragge@aalto.fi


Accenture:
Thomas Lemström
Project Manager, Health & Public Services
040 4897 590
thomas.m.lemstrom@accenture.com

Kaisa Tahvanainen
Management Consulting Analyst
Health & Public Services
040 7283 966
kaisa.tahvanainen@accenture.com

Katso tunnelmia edelliseltä #PSHACK100-kurssilta (youtube.com)

Twitter: #pshack100 #suomi100 #aalto

Burning Manin valloittanutta suomalaissuunnittelua voidaan hyödyntää jopa Marsin asuttamisessa

$
0
0
The Cosmic Egg -teos kohosi Nevadan autiomaahan yli viidenkymmenen vapaaehtoisen voimin.

spaceonfire2.jpg

Luovaa hulluutta juhlivan, Piilaakson yritysjohtajienkin fanittaman tapahtuman valloitus lähti lennokkaasta ideasta ja onnekkaasta kohtaamisesta.

Vuonna 2014 Anssi Laurila kuunteli Burning Manissa esitystä tähdistä, kun hän näki taivaalla kiitävän Kansainvälisen avaruusaseman.

”Seitsemän ihmistä lensi siellä yllämme, ja ajattelin heti, että upeaa, saisikohan heihin yhteyden? Sitten funtsin, ettei minulla ollut paukkuja sellaiseen enkä tiennyt, mistä löytyisi tarvittavaa osaamistakaan.”

Hautumaan jäänyt ajatus pulpahti pintaan, kun Laurila törmäsi pari vuotta myöhemmin vappupiknikillä Reaktor Space Labin toimitusjohtajaan, Aallossa väitöskirjaa tekevään Tuomas Tikkaan

”Tuomas innostui ajatuksesta ja päätimme, että seuraavaksi lähtisimme Burning Maniin avaruusteemalla.”

Pelintekijä tarttui vasaraan

Aaltolaisten muodostama ydinporukka sai mukaan kirjavan joukon eri alojen osaajia. Reilun viidenkymmenen vapaaehtoisen joukossa oli muun muassa arkkitehteja, rakennusinsinöörejä, tutkijoita, äänisuunnittelija, kosmetologi, pelintekijä ja kirjanpitäjä.

”Upeinta koko Space on Fire -projektissa onkin se, että se on tekijöidensä summa. Jokainen on päässyt kantamaan kortensa kekoon ja kokeilemaan rajojaan. Esimerkiksi pelintekijä ei ollut ikinä edes pidellyt vasaraa”, Elina Koivisto kertoo.

”Ja kirjanpitäjä säästi meille myös melkoisen summan rahaa”, Laurila nauraa.

spaceonfire1.jpg

Teoksen arkkitehtuurista ja rakennesuunnittelusta vastasi Lunden Architecture Company. Yritys on pitkään tutkinut puisia kuorirakenteita omassa kehityshankkeessaan, ja Burning Man tarjosi sille hyvän tilaisuuden testata rakennetta ilman hankalia lupaprosesseja. Teoksen arkkitehtuuri ja rakennesuunnittelu toteutettiin parametrisen suunnittelun työkaluin ja keinoin. Siinä algoritmiin syötettäviä lähtöarvoja muuttamalla saadaan tuotettua eri kokoisia ja muotoisia malleja rakenteesta ja sen julkisivusta.

”3D-printtaamista ja komposiittimateriaaleja hyödyntämällä sen avulla voidaan tehdä erittäin vahvoja ja keveitä rakenteita, joita voidaan käyttää vaikka Marsin asutuksessa”, Koivisto selittää.

Teos piti sisällään myös maa-aseman, jonka avulla oli mahdollista seurata Maata kiertäviä satelliitteja sekä kuunnella kosmista taustasäteilyä. Teoksessa nämä avaruuden signaalit yhdistettiin suomalaisiin, shamanistisiin ääniin. Tuloksena oli rauhoittava, Burning Manin kakofoniasta eroava äänimaisema.

”Teoksen sisällä oli myös mikki, jonka avulla kävijät pystyivät lähettämään viestejä naapurigalaksiin Andromeiaan. Ja koska maailma on kalevalaisen kansainperinteen mukaan syntynyt munasta ’Munasen’ keskellä oli tulipesä; propaanilla palava lämmittävä maapallo, joka kutsui kävijöitä ääreensä. Teoksessa todistettiin kosinta ja jopa vihkiminen”, Koivisto hymyilee.

”Siellä oli valtavasti kaikkea meneillään ja kaikki toimi hienosti yhteen. Kävijät kiittelivät meidän tuoneen tapahtumaan syvyyttä ja merkitystä – moni jopa julisti Suomen Burning Manin voittajaksi”, Jukka-Pekka Heikkilä muistelee.

Tämän jälkeen pystyn mihin tahansa

Burning Manin filosofiaan kuuluu, että tapahtuman jälkeen teokset poltetaan niin, ettei Nevada autiomaahan jää niistä jälkeäkään. Eikö ison fyysisen, henkisen ja taloudellisen satsauksen poroiksi palaminen tee kipeää?

”Toki monilla oli haikea fiilis”, Elina Koivisto myöntää.

”Tärkeämpää kuin itse teos oli kuitenkin se koko prosessi ja se, mitä opimme sen aikana ja millainen tiimi meistä tuli – se ei palanut minnekään. Moni sanoikin tietävänsä, että tämän kokemuksen jälkeen pystyy mihin tahansa.”

spaceonfire5.jpg

Teoksen rauhoittava äänimaisema teki kävijöihin niin ison vaikutuksen, että Space on Fire -tiimi on pohtinut jo erilaisia mahdollisuuksia hiljaisuuden tuotteistamiseen.

”Se voi tulevaisuudessa olla iso myyntivaltti”, Jukka-Pekka Heikkilä uskoo.

”Muutenkin koko tapahtuma on yrittäjyyden näkökulmasta valtavan kiinnostava. On mahtavaa nähdä, millaisia yhteistyökuvioita tällaisesta projektista syntyykään.”

Anssi Laurila opiskeli Aallossa yrittäjyyttä ja kansainvälistä muotoilujohtamista ja työskentelee nykyään Slushissa. Elina Koivisto viimeistelee väitöskirjaansa markkinoinnin laitoksella ja tutkijatohtori Jukka-Pekka Heikkilä tutkii Aallossa yrittäjyyttä haastavissa toimintaympäristöissä.

Teksti Minna Hölttä, kuvat Saara Alhopuro

Sari Baldauf ja Karel Ch. A. M. Luyben Aalto-yliopiston hallitukseen

$
0
0
Uudet jäsenet tuovat hallitukseen vahvaa kansainvälistä johtamiskokemusta.

Aalto-yliopiston akateemisten asiain komitea on valinnut yliopiston hallitukseen kaksi uutta jäsentä 1.1.2018 alkaen. KTM Sari Baldauf (s. 1955) ja professori Karel Ch. A. M. Luyben (s. 1951) tuovat hallitukseen vahvaa strategisen johtamisen ja tekniikan alan osaamista sekä yliopiston ja liike-elämän yhteistyön asiantuntemusta.

KTM Sari Baldaufilla on laaja kokemus suurten kansainvälisten yritysten johtamisesta ja työskentelystä pk-yritysten ja start-upien kanssa. Hän toimii tällä hetkellä hallitusammattilaisena useissa yrityksissä, muun muassa Fortumin hallituksen puheenjohtajana, sekä yhteisöissä, joissa häntä kiinnostavat erityisesti nuorten työllistyminen ja koulutus. Sari Baldauf työskenteli vuosina 1983–2005 Nokian palveluksessa useissa johtotehtävissä ja oli Nokia-yhtymän johtoryhmän jäsen.  Hän on Aalto-yliopiston kunniatohtori ja alumni sekä ylioppilaskunnan kunniavaltuuskunnan jäsen.

Professori Karel Ch. A. M. Luyben on toiminut hollantilaisen Delftin yliopiston rehtorina vuodesta 2010 ja sitä ennen dekaanina. Hän on biokemiallisen tekniikan professori ja hänellä on laaja kokemus tutkijana, opettajana ja akateemisena johtajana. Professori Luyben on koko uransa ajan konsultoinut teollisuutta ja hallintoa teknologia-, innovaatio- ja teollisuuspolitiikan alueilla ja ollut mukana perustamassa tutkimuslähtöistä yritystä.  Hän toimii aktiivisesti kansainvälisissä verkostoissa.

Baldauf_350.jpg

Sari Baldauf

KarelLuyben_240.jpg

Karel Ch. A. M. Luyben

 

”Nimityskomitea teki perusteellisen kartoituksen yliopistomaailman ja elinkeinoelämän asiantuntijoista. Sari Baldaufilla ja Karel Ch. A. M. Luybenilla on molemmilla monipuoliset ja vahvat näytöt osaamisesta omilla alueillaan, heillä on erinomaiset yhteistyötaidot ja innostusta toteuttaa Aalto-yliopiston kunnianhimoisia tavoitteita”, toteaa Aalto-yliopiston hallituksen nimityskomitean puheenjohtaja professori Yrjö Neuvo.

Hallituksesta jäävät pois professorit Bengt Holmström ja Saku Mantere, jotka ovat toimineet Aallon hallituksessa sen perustamisesta asti. Molemmat ovat erovuorossa, ja säädetty hallitusvuosien enimmäismäärä tulee heidän osaltaan täyteen.

”Bengt Holmström ja Saku Mantere ovat tehneet ansiokkaan työn Aalto-yliopiston käynnistämisessä ja sen nostamisessa kansainvälisesti arvostetuksi yliopistoksi. Kiitämme heitä erinomaisesta ja viisaasta hallitustyöskentelystä”, toteaa hallituksen puheenjohtaja Anne Brunila.

Aalto-yliopiston hallituksen muodostavat 1.1.2018 lukien KTM Sari Baldauf, professori Anne Brunila (puheenjohtaja), yliasiamies Mikko Kosonen, professori Karel Ch. A. M. Luyben, professori Liqiu Meng, johtaja Susanna Pettersson sekä professori Colin Whitehouse. Hallituksen jäsenten toimikausi on kolmen vuoden pituinen.

 

Lisätiedot:
Viestintäjohtaja Jaakko Salavuo, puh. 050 483 6120, jaakko.salavuo@aalto.fi.


Aalto 90. sijalla Times Higher Educationin (THE) Computer Science -rankingissa

$
0
0
Engineering and technology -tieteenalamme ylsi myös maailman sadan parhaan joukkoon ollen 99.

Aalto-yliopisto sijoittui hyvin THE-rankingin tietojenkäsittelytieteen (Computer Science) ja Insinööritieteiden ja teknologian (Engineering and technology) tieteenalojen listauksessa.

Tässä vertailussa Aallon tietojenkäsittelytiede on maailman 90. paras. Maailman kärkikolmikossa ovat Stanford University, Massachusetts Institute of Technology ja University of Oxford. Muista suomalaisista yliopistoista listalle pääsivät Helsingin yliopisto (sijalla 93) ja Oulun yliopisto (sija välillä 126–150). Tietojenkäsittelytieteen alan ranking julkaistiin viime vuonna ensimmäistä kertaa, mutta Aalto ei vielä silloin osallistunut rankingiin toimittamalla tietojenkäsittelytieteen tietoja. Tänä vuonna alalta listattiin 300 parasta yliopistoa.

Insinööritieteiden ja teknologian alalla Aalto on tässä vertailussa maailman 99. paras. Suomalaisista yliopistoista tälle maailman viidensadan parhaan yliopiston listalle kyseisellä alalla ylsivät Aallon lisäksi Oulun yliopisto (sija välillä 201–250) ja Lappeenrannan teknillinen yliopisto ja Tampereen teknillinen yliopisto (sijat välillä 301–400). Insinööritieteiden ja teknologian alan maailman kärkikolmikon muodostavat Stanford University, California Institute of Technology ja University of Oxford. Insinööritieteiden ja teknologian alan THE-rankingissa on tähän asti julkaistu vain sata parasta yliopistoa ja Aalto sijoittui sadan parhaan joukkoon edellisen kerran vuonna 2014.

“Olemme ylpeitä alojemme hienosta edistymisestä ja hyvistä sijoituksista kovassa kansainvälisessä kilpailussa”, sanoo rehtori Ilkka Niemelä.

THE-ranking on yksi merkittävimmistä yliopistovertailuista. Ranking mittaa yliopistojen menestystä kansainvälisyyden, tutkimuksen, viittausten, opetuksen ja yrityksiltä saatavan tutkimusrahoituksen alueilla, yhteensä 13 indikaattorilla. Yleisrankingin lisäksi THE tuottaa tieteenalakohtaisia ja alueellisia ranking-listoja. 5.9.2017 julkaistussa yleisrankingissa Aalto on sijalla 190, listalle pääsee kaikkiaan 1 100 maailman parasta yliopistoa. 4.10. julkaistussa THEn taloustieteiden alan (Business & Economics) 200 parhaan yliopiston vertailussa Aalto on sijalla 58. Taidealoja THE ei vertaile erillisenä kategoriana.

Times Higher Education (THE) World University Ranking julkaisi Computer Science- ja Engineering and technology -alojen rankingit tiistaina 17.10.

Tutustu THEunirankings-listauksiin:
Computer Science
Engineering and technology

#THEunirankings

Esineestä kiinni pitäminen vaatii yhteispeliä aivojen matalien ja korkeiden taajuuksien välillä

$
0
0
Tutkijat ovat tunnistaneet aivomekanismin, joka mahdollistaa tasaisen lihasjännityksen ylläpidon.

Lasin kädessä pitäminen vaatii tarkkaa puristusvoimaa. Vaikka tehtävä ei vaadi sen kummempaa ponnistelua, voimaa ja sormien asentoa täytyy jatkuvasti säädellä aisti-informaation perusteella. Tutkimusryhmän tavoitteena oli ymmärtää tämän vaativan tehtävän mahdollistavia aivomekanismeja.

Tutkijat mittasivat aikuisten koehenkilöiden aivotoimintaa magnetoenkefalografian (MEG) avulla tutkittavien puristaessa voima-anturin kahvaa. Analyysissä keskityttiin aivotoiminnan ja käden pienten värähtelyjen suhteisiin tasaisen lihassupistuksen aikana.

holding_an_object.png

Aivot viestivät lihaksille 20 hertsin taajuudella (oikealle osoittava nuoli) ja kuuntelevat niitä 3 hertsin taajuudella (vasemmalle osoittava nuoli). Kuva: Muokattu lähteestä Bourguignon ym. 2017.

Tulokset osoittivat, että aivot käyttävät käden puristusvoiman säätelemiseen asentotuntoreseptorien (proprioseptoreiden) tuottamien signaaleiden matalataajuista, alle 3 hertsin, tietoa. Proprioseptorit kertovat kehon osien asennoista suhteessa toisiinsa.

Tulos on ristiriidassa aikaisempien tutkimusten kanssa, joissa on esitetty aivojen käyttävän hyväksi korkeampia, noin 20 hertsin taajuudella esiintyviä signaaleja. 20 Hz onkin vallitseva värähtelytaajuus aivojen tunto- ja liikekuorilla, jotka säätelevät liikkeitä ja prosessoivat kosketukseen ja kehon asentoon liittyvää tietoa. Lisäksi aivoista lähtevät signaalit kontrolloivat supistuvaa lihasta 20 hertsin taajuudella.

- Tutkimusryhmä osoitti nyt, että aivot käyttävät yhtä taajuutta lihaksille viestimiseen ja toista niiden kuuntelemiseen. Ne viestivät lihaksille 20 hertsin taajuudella ja kuuntelevat niitä alle 3 hertsin taajuudella, kuvailee tutkija Mathieu Bourguignon.

Tutkimus tehtiin Aalto-yliopiston neurotieteen ja lääketieteellisen tekniikan laitoksella ja se on julkaistu Journal of Neuroscience -lehdessä. Artikkelin johtava kirjoittaja Mathieu Bourguignon työskentelee tällä hetkellä Brysselissä ULB Neuroscience Institutessa.

Lisätietoa:

Mathieu Bourguignon
Tutkija
Aalto-yliopisto; ULB Neuroscience Institute, Bryssel
mabourgu@ulb.ac.be

Riitta Hari
Professori emerita
Aalto-yliopisto
riitta.hari@aalto.fi

Artikkeli: Mathieu Bourguignon, Harri Piitulainen, Eero Smeds, Guangyu Zhou, Veikko Jousmäki ja Riitta Hari: MEG insight into the spectral dynamics underlying steady isometric muscle contraction. Journal of Neuroscience.

Kokoon-talo kilpailee puuarkkitehtuurin palkinnosta

$
0
0
Aalto-yliopiston opiskelijoiden Kokoon-talo on 15 Puupalkinto-ehdokkaan joukossa. Talo tarjoaa kompaktin ratkaisun tilapäismajoituksen haasteisiin.

Wood Program -koulutusohjelman opiskelijoiden suunnittelema ja rakentama Kokoon-talo on suunniteltu vastaamaan tilapäismajoituksen haasteisiin urbaanissa ympäristössä. Talo on helposti pystytettävä, purettava ja siirrettävä. Sen tarkoitus on tarjota tilapäisasunto esimerkiksi pakolaisille, syksyllä koulun aloittaville kodittomille opiskelijoille tai vaikkapa putkiremontin vuoksi evakkoon joutuville asukkaille.

Kokoon-järjestelmä koostuu esivalmistetuista ja siirreltävistä asuntomoduuleista, jotka voidaan pinota suuremmaksi asuinyksiköiden kokonaisuudeksi. Siirto on mahdollista tehdä jopa alle viidessä tunnissa. Sijainnin ja tarpeen mukaan moduulit voidaan valmistaa siten, että vain niiden kokoaminen ja sisustaminen tapahtuu paikan päällä. Rakentamisessa on pyritty noudattamaan terveellisiä ja kestäviä materiaalivalintoja. Kokoon-prototyyppi koostuu kolmesta kerroksesta ja kahdesta asunnosta. Kaksi alinta moduulia muodostaa kaksion ja ylin yksiön. Prototyypin suunnittelu alkoi tammikuussa 2016 ja rakentaminen huhtikuussa 2016. Hanke valmistui heinäkuun alussa 2016, ja se oli esillä Helsingin keskustassa Arkkitehtuurimuseon ja Design-museon välisellä piha-alueella. Kesällä 2017 Kokoon oli esillä Flow-festivaalilla, missä se toimi Aalto-yliopiston maamerkkinä. Talo on nähtävissä Otaniemessä osoitteessa Miestentie 3.

Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun Wood Program on vuoden kestävä intensiivinen maisteritason arkkitehtuuriohjelma, joka keskittyy puuhun ja puuarkkitehtuuriin. Ohjelma tutkii puun ekologisia, teknisiä ja arkkitehtonisia ominaisuuksia ja tarjoaa syvällisen ja monipuolisen kuvan koko puurakentamisen ketjuun.

Puupalkinto myönnetään vuosittain rakennukselle, sisustukselle tai rakenteelle, joka edustaa korkealaatuista suomalaista puuarkkitehtuuria tai jossa puuta on käytetty innovatiivisella tavalla. Palkinnon saaja julkistetaan 30.11.2017 Puupäivillä Helsingin Wanhassa Satamassa. Ehdokkaisiin voi tutustua ja äänestää suosikkiaan 26.11 asti. Palkinnon myöntää Puuinfo. Sen takana ovat Metsäteollisuus ry, Sahateollisuus ry, Suomen Puutavara- ja Rakennustarvikekauppiasyhdistys SPY ry sekä Maa- ja Metsätaloustuottajain keskusliitto MTK ry. Puupalkinto on jaettu vuodesta 1994 alkaen.

Lisätietoja:

Kokoon-talo: http://kokoon.squarespace.com/projectinformation
Puupalkinto: www.woodarchitecture.fi/puupalkinto

Aalto-yliopisto toteuttaa prosenttiperiaatetta: Dipoliin uusi taidekokoelma

$
0
0
Taiteilijat ovat yliopiston alumneja ja edustavat useita eri taiteenaloja.

Aalto-yliopiston päärakennuksessa Dipolissa, Espoon Otaniemessä, avattiin tiistaina 24. lokakuuta julkinen taidekokoelma Radical Nature. Kokoelma on ensimmäinen käytännön toteutus yliopiston päätöksestä noudattaa prosenttiperiaatetta rakentamisessaan.

Prosenttiperiaate on taidehankintojen rahoitusmalli, jossa noin prosentti rakennushankkeen määrärahasta käytetään taiteeseen. Aalto-yliopistossa periaatetta sovelletaan niin uudisrakentamiseen, peruskorjauksiin kuin täydennys- ja infrarakentamiseen. Taidehankinnat tehdään joko ostamalla valmiita taideteoksia, tilaamalla paikkasidonnaisia taideteoksia tai järjestämällä taidekilpailu.

”Aalto on tiettävästi ensimmäinen – ja toistaiseksi ainoa – yliopisto Suomessa, joka on sitoutunut prosenttiperiaatteeseen. Julkinen taide tulee olemaan elimellinen osa Otaniemen alueen kehitystä. Taide on näkyvillä niin kampuksen lukuisissa gallerioissa kuin rakennusten sisällä ja koko alueella”, sanoo vararehtori Anna Valtonen. Hän vastaa Aalto-yliopiston taidehankintojen strategiasta ja päätöksenteosta.

Radical Nature -taidekokoelma koostuu yli 30 teoksesta, jotka on valittu juuri Dipoli-rakennukseen. Arkkitehtien Raili ja Reima Pietilän suunnittelema, vuonna 1966 valmistunut rakennus avattiin peruskorjauksen jälkeen syyskuussa 2017.

Aalto_dipoli_artworks_Inni_Pärnänen_27-9-2017_photo_Mikko_Raskinen_019_small.jpg

Inni Pärnänen: Keto, paikkasidonnainen teos, 2017, 320 x 250 cm, vaneri. Kuva: Aalto-yliopisto/Mikko Raskinen.

”Kokoelman nimi, Radical Nature, viittaa Dipolin villeihin ja vaihtelevan muotoisiin tiloihin, mutta myös ihmisten vastuuseen luonnon ja ympäristön hyvinvoinnista. Esimerkiksi taiteilija Renata Jakowleffin teoksessa tuhansien lasipisaroiden kimaltelevan kauneuden taustalla on huoli merten saastumisesta, toisaalta toive löytää ratkaisuja paremman ympäristön rakentamiseen”, sanoo taidekoordinaattori Outi Turpeinen. Hän vastaa taidekokoelman kuratoinnista ja hankinnoista.

Taiteilijat ovat Aalto-yliopiston alumneja ja edustavat useita eri taiteenaloja. Valtaosa teoksista on nimekkäiltä pitkän linjan valokuvataiteilijoilta, kuten Elina Brotherus, Jorma Puranen, Ulla Jokisalo ja Ilkka Halso. Teoksissa on myös materiaalien moninaisuutta, kuten keramiikkaa, metallia, lasia ja vaneria, ja tekijöinä muiden muassa Hans-Christian Berg, Inni Pärnänen ja Tiia Matikainen.

Taidekokoelman hankintaan käytettiin yhteensä noin 200 000 euroa.

Lisätietoja:
Anna Valtonen
vararehtori, Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun dekaani, Aalto-yliopisto
puh. 050 592 2317
anna.valtonen@aalto.fi

Outi Turpeinen
taidekoordinaattori, Aalto-yliopisto
puh. 050 431 4194
outi.turpeinen@aalto.fi
 

showcase.aalto.fi
prosenttiperiaate.fi

Günther H. Filz rakenteiden ja arkkitehtuurin Associate Professor -tehtävään

$
0
0
Filzin tutkimus ja opetus on monitieteistä ja keskittyy arkkitehtuurin ja rakenteiden geometrian rajapintaan.

Günther_Filz_20er_quad_web.pngGünther H. Filz, FT (s. 1973) on nimitetty rakenteiden ja arkkitehtuurin Associate Professor -tehtävään Aalto-yliopiston insinööritieteiden korkeakouluun ja Taiteiden ja suunnittelun korkeakouluun 1. syyskuuta 2017 alkaen. Kyseessä on uusi professuuri, joka jakautuu kahden laitoksen kesken: 60 % rakennustekniikan laitokselle ja 40 % arkkitehtuurin laitokselle.

”Yhteisen professuurin avulla haluamme vahvistaa monitieteistä yhteistyötä arkkitehtuurin ja rakennustekniikan alalla niin tutkimuksessa kuin opetuksessakin. Günther Filzillä on kokemusta rakennus- ja rakennesuunnittelusta, erityisesti kokeellisesta rakenteiden ja arkkitehtuurin tutkimuksesta. Hänen työnsä sijoittuu rakenteiden ja arkkitehtuurin rajapintaan”, kertoo dekaani Gary Marquis Insinööritieteiden korkeakoulusta.  

Günther H. Filz on koulutukseltaan arkkitehti (FT) ja insinööri (ylempi AMK), ja hän on aiemmin työskennellyt Innsbruckin yliopiston muotoiluinstituutissa, ensin tutkijana vuodesta 2002, apulaisprofessorina vuodesta 2010 ja sitten professorina (Associate) tammikuusta 2016 alkaen. Vuodesta 2013 hän on toiminut myös Innsbruckin yliopiston arkkitehtuurin tiedekunnan varadekaanina ja opetuksesta vastaavana dekaanina.

Professori Filz on kansainvälisesti tunnettu ja kokenut tutkija ja hänellä on kokemusta useista kansainvälisistä arkkitehtitoimistoista, kuten arkkitehtitoimisto Eiseman Architects New Yorkissa. Taiteellisessa työssään hän soveltaa Research-by-Design-tutkimustapaa.

Filzin tutkimusprojektit ovat korkealaatuisia niin visuaalisesti kuin arkkitehtonisestikin. Hänen työnsä muuntautuvat rakennustaiteeksi, jonka ansiosta hän pystyy luomaan siltaa taiteen ja arkkitehtuurin välille. Tätä kautta hän pystyy myös tuomaan leikittelevyyttä ja taiteellista näkökulmaa opetukseen. Filzillä on opetuskokemusta kandidaattitasolta tohtorinkoulutukseen sekä arkkitehtuurin että rakennustekniikan alalla.

Rakennustekniikan laitoksella professori Filz toimii osana rakennusteknisen suunnittelun ja rakentamisen tutkimusryhmää, joka etsii ratkaisuja kylmien kosteiden talvien ja lämpimien kesien aiheuttamien sisä- ja ulko-olosuhteiden luomin haasteisiin. Olosuhteiden vaihtelut vaikuttavat sekä rakenteiden suunnitteluun että rakennetun ympäristön ylläpitoon ja sen ikääntymiseen hallintaan.

 

Lisätietoja:
Professori Günther H. Filz
guenther.filz@aalto.fi

Viewing all 1087 articles
Browse latest View live