Japanissa Minossa järjestettävässä kovatasoisessa kansainvälisessä The 10th International Ceramics Competition -kilpailussa palkittiin sekä muotoilun laitoksen opettajan että opiskelijoiden työt.
Kilpailun muotoilusarjassa kolmannelle sijalle ylsivät Uuni-patasarjallaan kaksi taideteollisen muotoilun maisteriopiskelijaa, Tiina Leinonen ja Anna Kantanen. Työryhmässä oli mukana myös Aalto-yliopistossa vaihto-oppilaana opiskellut Lisa Keller Berliinin Taiteiden yliopistosta.
Toinen pronssipalkinto samassa sarjassa myönnettiin muotoilun laitoksen lehtori Nathalie Lahdenmäen Maa ja Lumi -astiastolle.
Palkitut työt ovat esillä International Ceramics Festival’14 -näyttelyssä 12.9. - 19.10.2014 Japanin Tajimissa.
Maailmanlaajuisesti arvostettu keramiikkataiteen ja -muotoilun suurkatselmus järjestetään kolmen vuoden välein. Siihen osallistutaan tuhansilla töillä ympäri maailman.
Chinese Government Friendship Award -palkinto on Kiinan korkein ulkomaalaisille asiantuntijoille myönnettävä tunnustus.
Aalto-yliopiston emeritusprofessori Yrjö Sotamaa on saanut Kiinan varapääministerin Ma Kain jakaman kunniapalkinnon Chinese Government Friendship Awardin. Sen saa tänä vuonna noin 50 eri puolilta maailmaa olevaa henkilöä, jotka ovat merkittävällä tavalla vaikuttaneet maan taloudelliseen ja sosiaaliseen kehitykseen.
Professori Sotamaa toimi Aalto-yliopiston edeltäjän Taideteollisen korkeakoulun pitkäaikaisena rehtorina vuosina 1986–2008. Hän oli myös maailman muotoiluyliopistojen järjestön CUMULUS Associationin ensimmäinen presidentti (2001–2007). Sotamaa on kehittänyt aktiivisesti Suomen ja Kiinan välistä yliopisto-, innovaatio- ja muotoiluyhteistyötä. Hän oli myös Helsinki World Design Capital 2012 -hankkeen pääedustaja Kiinassa ja toimi sen suurimman ulkomaisen tapahtuman Radical Design Weekin johtajana.
Aalto-yliopisto tekee laajaa yhteistyötä Shanghaissa sijaitsevan Tongji-yliopiston kanssa. Yrjö Sotamaa aloitti tämän yhteistyön ja toimi mm. Aalto-yliopiston ja Shanghain Tongji-yliopiston yhdessä perustaman Sino-Finnish Centerin johdossa vuosina 2010–2013. Tärkeä osa Aalto-yliopiston toimintaa Shanghaissa on Tongji-yliopiston kampuksella sijaitseva Aalto-yliopiston Design Factory, joka tuo Kiinaan uudenlaista oppimiskulttuuria ja mahdollistaa yhteistyötä eri toimijoiden kesken.
Professori Sotamaa kutsuttiin Tongji-yliopiston professoriksi vuonna 2008 ja vuonna 2009 sen uuden College of Design and Innovationin (D&I) neuvoa antavaksi dekaaniksi. Korkeakoulu on osa Kiinan kunnianhimoista designin, kestävän kehityksen ja luovan teollisuuden kehittämisohjelmaa, jonka tavoitteena on tukea maan elinkeinoelämän muutosta “maailman tehtaasta” alkuperäisiä tuotteita tuottavaksi luovaksi kestävän kehityksen taloudeksi. D&I-korkeakoulun dekaani Lou Yongqi on toiminut syksyllä 2014 Aalto-yliopistossa vierailevana professorina.
Lisätietoja:
Emeritusprofessori Yrjö Sotamaa p. 0500 503 868 yrjo.sotamaa@aalto.fi Aalto-yliopisto
World Design Capital Helsinki 2012 -hanke palkitaan lokakuussa alueellisen markkinoinnin kansainvälisessä Place Marketing Award 2014 -kilpailussa.
Designpääkaupunkivuosi voitti sarjan New strategies for Events and Congresses, and Territorial Marketing.
Nyt toisen kerran myönnettävä palkinto nostaa esiin onnistuneita kansainvälisiä esimerkkejä paikan markkinoinnista. Palkintolautakunta huomioi erityisesti designpääkaupungin laajan kansainvälisen medianäkyvyyden sekä innovatiivisen toimintamallin, joka yhdisti yksityisiä ja julkisia tahoja.
- World Design Capital Helsinki 2012 toteutettiin poikkeuksellisen onnistuneesti. Se nosti Helsingin ja pääkaupunkiseudun esille kiinnostavana muotoilukaupunkina. Yli 8000 kansainvälistä mediaosumaa ja 2,5 miljoonaa käyntiä designpääkaupunkivuoden tapahtumissa olivat erinomaisia tuloksia, kertoo palkintolautakunnan koordinaattori David Aboulkheir.
Palkintolautakunta tuo esiin Helsingin designpääkaupunkivuoden vahvan strategian, jossa muotoilutapahtumien lisäksi design tuotiin pitkäjänteisesti osaksi kaupungin kehittämistä. Tästä esimerkkinä mainitaan designpääkaupunkivuoden jatkohanke Toimiva kaupunki, joka edistää muotoilun käyttöä kaupunkien kehittämisessä. Lisäksi palkintoperusteissa kiitetään muotoilun roolia paikallisen identiteetin vahvistajana.
WDC Helsinki 2012 -hankkeen johtajana toiminut Pekka Timonen vastaanottaa Place Marketing Award 2014 -palkinnon 16.10. Aix-en-Provencessa Ranskassa Place Marketing Forumissa.
Aalto-yliopisto oli yksi Helsingin designpääkaupunkivuoden suurimmista sisällöntuottajista.
Musiikki ja kuvataide yhdistyivät 1920-luvun taidekasvatuksen opetusmenetelmissä. Tätä vanhaa mutta avantgardistista perinnettä voisi hyödyntää myös tämän päivän taideopetuksessa.
Taiteen laitokselta väittelevä musiikki- ja kuvataidekasvattaja Alma Muukka-Marjovuo tarkastelee väitöstutkimuksessaan 1900-luvun alun käsityksiä taidekasvatuksesta. Keskiöön nousee käsityön- ja piirustuksenopettaja Lilli Törnuddin (1862–1929) unohduksiin jäänyt taidekasvatuksen metodiikka.
– Taiteita yhdistävät työskentelytavat kiinnostavat tämän päivän taidekasvattajia. Tutkimukseni on paluu tällaisen kasvatustavan juurille, sillä Törnuddin metodiikassa eri taiteen lajit ovat tiiviisti tekemisissä toistensa kanssa. Hän sovelsi esimerkiksi musiikinopetuksen työskentelytapoja ja musiikin terminologiaa kuvataiteiden opetuksessa, Muukka-Marjovuo kertoo.
Lilli Törnudd kuului 1800- ja 1900-luvun taitteessa vaikuttaneisiin taideopetuksen uudistajiin, joille ihmisen opettaminen kokonaisuutena oli keskeistä. Törnudd halusi koulusta oppilaskeskeisemmän ja osallistavamman, paikan, jossa taide ei olisi vain oppiaine vaan kasvatustyön periaate tieteen rinnalla.
– Törnudd haaveili koko Suomen kansalle yhteisestä peruskoulusta joka pohjautuisi käsillä tekemiseen, yksilöllisen ilmaisun arvostamiseen ja oman ajattelun opettelemiseen, Muukka-Marjovuo selventää.
Tutkijan mukaan suomalaisen koulun tulisi tulevaisuudessakin olla paikka, jossa taiteella on sekä tila että tilaus.
Käytännön sovelluksia nykyopetukseen
Muukka-Marjovuo soveltaa tutkimuksessaan Törnuddin taidekasvatusideoita nykypäivän taideopetukseen. Tavoitteena on kehittää erityisesti lukiokoulutusta ja sen toimintakulttuuria entistä yhteisöllisemmäksi ja osallistavammaksi.
– Tutkimuksen mukaan Törnuddin opetusohjeissa on neljä erilaista kokonaisuutta: rytmi, koriste, tempo ja affekti. Mielestäni nämä tulisi ottaa perusrakenteeksi koulun taidekasvatuksen opetussuunnitelmaan. Silloin opetusta pystyttäisiin integroimaan paremmin eri taideaineissa.
Muukka-Marjovuo ehdottaa, että tempon opetusohje voisi toteutua nykypäivänä esimerkiksi itselle vieraiden ihmisryhmien kanssa toimimisena.
– Koristeen didaktiikka voisi olla esimerkiksi hylätyn kierrätystavaran merkityksellistämistä koristamisen avulla tai soittimien tekemistä kierrätysmateriaaleista. Affektin didaktiikka taas korostaa taiteen tekemisen hauskuutta ja taiteen leikkiä, Muukka-Marjovuo jatkaa.
Opettajana työskennelleellä Muukka-Marjovuolla on kokemusta niin musiikki- kuin kuvataidekasvatuksesta. Väitöstutkimusta onkin ohjannut tutkijan omiin kokemuksiin pohjaava tieto, joka on mahdollistanut myös kahden eri oppiainekulttuurin vertailun.
Väitöstutkimus on toteutettu hyödyntämällä useita tutkimusmenetelmiä. Muukka-Marjovuo on systemaattisesti analysoinut Lilli Törnuddin kirjallista tuotantoa, esittänyt Törnuddia erilaisissa performansseissa sekä kokeillut tämän vanhoja menetelmiä opiskelijoiden kanssa.
Väitöstilaisuus
Väitöskirja ”Taidetunteen kasvattaminen: Lilli Törnudd taidekasvatuksen maailmoja luomassa” tarkastetaan Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulussa perjantaina 3.10.2014 klo 12, Mediakeskus Lumeen Sampo-sali, Hämeentie 135 C, Helsinki. Vastaväittäjänä toimii professori Eeva Anttila Taideyliopistosta. Väitöskirjan tilaukset Aalto-yliopiston verkkokirjakaupasta shop.aalto.fi, tiedustelut artsbooks@aalto.fi, puh. 050 313 7086.
Opetuksen innovaatioita, graafista osaamista, tilasuunnittelua, taidetta ja kirjallisuutta – Aalto-yliopisto on mukana toteuttamassa Suomen kaikkien aikojen suurinta kulttuurivientihanketta.
Yliopiston läsnäolo Frankfurtin kirjamessuilla näkyy monin tavoin. Saksalaisten koulujen oppilaat tutustuvat messuilla muun muassa FINNLAND.HOT. -pelin innoittamana suomalaiseen kulttuuriin. Uudenlainen oppimispeli sisältää toiminnallisia tehtäviä, joita oppilaat suorittavat eri puolilla messualuetta.
Peli on syntynyt Aalto-yliopiston koordinoiman we.learn.it -yhteistyöhankkeen tuloksena ja se on rakennettu suomalaisten opettajien kehittämälle SmartFeet-alustalle. EU-rahoitteinen we.learn.it tarjoaa Euroopan laajuisesti kouluille mahdollisuuden kehittää innovatiivisesti opetusta yhdessä yli koulurajojen niin sanottujen tutkimusmatkojen muodossa.
Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun kustantamo Aalto ARTS Books osallistuu viidettä kertaa Frankfurtin kirjamessuille. Esillä ovat kustantamon uusimmat kirjat, kuten yhteistyössä maineikkaan Victoria & Albert -museon kanssa toteutettu uudistettu painos Pekka Korvenmaan Finnish Design -kirjasta. Lisäksi yliopiston professori Pekka Korvenmaa osallistuu Suomen messupaviljongissa design-keskusteluun, jonka järjestää Design Forum Finland.
Aalto-yliopiston valokuvataiteilijoita edustava Helsinki School julkaisee messuilla 20-vuotisjuhlakirjansa. Juhlateos koostuu esseistä ja portfolioista, joissa luodaan katsaus Helsinki Schoolin toiminnan historiaan, mutta suunnataan myös tulevaan ja siihen, miten tämä valokuvauksen lähestymistapa muuntuu tekijöidensä kautta. Teoksessa on yli 200 kuvaa valokuvataiteilijoilta ja kirjoituksia merkittäviltä eurooppalaisilta valokuvakuraattoreilta.
Kirjamessujen teemamaan visuaalisen ilmeen, FINNLAND. COOL., ovat suunnitelleet graafisen suunnittelun opiskelijat Jinhee Kim, Anssi Kokkonen ja Tommi Leskinen. Suomen 2300-neliöisen messupaviljongin puolestaan suunnittelivat tila- ja kalustesuunnittelun maisteriopiskelijat Natalia Baczyńska Kimberley, Nina Kosonen ja Matti Mikkilä.
Paviljonki 5.0 A79 täyttyy suomalaisista ja aaltolaisista Frankfurtin kirjamessuilla 8.–12.10.2014.
Maailman suurimman kirja- ja media-alan tapahtuman teemamaana on tänä vuonna Suomi. Suomalaisten näytteilleasettajien kotipesän, messupaviljongin, ovat suunnitelleet Aalto-yliopiston opiskelijat, ja yliopisto on Frankfurtin messuilla mukana myös kustantajana.
Tila- ja kalustesuunnittelun maisteriopiskelijat Natalia Baczynska Kimberley, Nina Kosonen ja Matti Mikkilä saivat Suomen messuosaston suunnitteluun inspiraation messujen sloganista: FINNLAND. COOL. Tavoitteena oli viileän rauhallinen ensivaikutelma, joka lähemmin tutustuttaessa ja tilassa liikkuessa avautuu kävijälle asteittain. Myös suomalaisen kirjaston arvot, ihmislähtöisyys ja tasa-arvoisuus, ovat inspiroineet suunnittelijakolmikkoa.
Paviljonki koostuu kuudesta kehästä, jotka paljastavat sisältönsä, tunnelmansa ja yllätyksensä vasta sisään astuttaessa. Näyttelyt, esiintymislava katsomoineen ja kahvila rakentuvat kukin oman kehänsä yhteyteen. Arkkitehtoniset ja monumentaaliset kehät ovat rakenteellisesti kevyitä ja näyttävät leijuvan tilassa. Niiden puhdasmuotoisuus ja vaaleus luovat rauhallisen ympäristön näyttelyjen sisällölle.
Esillä uusia teoksia Aalto-yliopistolta
Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun kustantamo Aalto ARTS Books osallistuu viidettä kertaa Frankfurtin kirjamessuille Suomen yhteisosastolla. Tänä vuonna mukana ovat myös muut suomalaiset tiedekustantajat, ensi kertaa yhdessä messuilla.
Esillä ovat Aallon kustantamon uusimmat kirjat, kuten uudistettu painos professori Pekka Korvenmaan kirjasta Finnish Design. Brittiläisen Victoria & Albert -museon kanssa toteutettu teos on Aalto ARTS Booksin ensimmäinen kansainvälinen yhteiskustanne. Kirjoittaja Pekka Korvenmaa osallistuu Suomen messupaviljongissa myös muotoiluaiheiseen keskustelutilaisuuteen, jonka järjestää Design Forum Finland.
Aalto-yliopiston valokuvataiteilijoita edustava Helsinki School julkistaa messuilla 20-vuotisjuhlakirjan. Juhlateos koostuu esseistä ja portfolioista, joissa valotetaan Helsinki School -näyttelytoiminnan historiaa, ja luodaan myös katsaus tulevaan sekä siihen, miten tämä valokuvataiteen lähestymistapa muokkaantuu tekijöidensä kautta. Teoksessa on yli 200 taidevalokuvaa sekä kirjoituksia merkittäviltä eurooppalaisilta valokuvakuraattoreilta.
Aalto ARTS Books on mukana Frankfurtin kirjamessuilla 8.10.—12.10.2014 suomalaisten kustantajien yhteisosastolla 5.0 A79.
Teemamaana Suomella on messuilla laaja kustantajien osasto, kirjallista ohjelmaa, 2 300 neliön teemapaviljonki sekä muita kulttuuritapahtumia. Maamme suurinta kulttuurivientitapahtumaa koordinoi kirjallisuuden vientiorganisaatio FILI.
Opiskelijoiden suunnittelema visuaalinen ilme purkaa Suomen ja suomalaisuuden aakkosten varaan. Näyttämönä on maailman tärkein kirja-alan tapahtuma, Frankfurtin kirjamessut.
Graafisen suunnittelun maisteriopiskelijat Jinhee Kim, Anssi Kokkonen ja Tommi Leskinen muodostavat työryhmän, joka suunnitteli visuaalisen ilmeen Frankfurtin kirjamessujen vuoden 2014 teemamaalle, Suomelle.
Suunnittelun pohjaksi annettiin kaksi sanaa: Finnland ja Cool. Ne olivat Suomen teemamaahankkeen virallinen slogan.
Opiskelijat halusivat työssään huomioida aakkoset – peruspilarit, joiden varaan kirjallisuus kuin kirjallisuus rakentuu.
– Pojat tekivät valtavan työn perehdyttäessään minua suomalaisuuteen aakkosten kautta. En ymmärtänyt esimerkiksi, mitä ”sisu” tarkoittaa. Tai mitä ihmettä on ”perkele”, korealainen Jinhee Kim kertoo.
Valtava tila haltuun
Kim, Kokkonen ja Leskinen halusivat luoda logon lisäksi visuaalisen kokonaisuuden, joka nousee esille maailman suurimmilla kirjamessuilla.
– Frankfurtin seitsemässä messuhallissa on uskomaton määrä erilaista visuaalista viestintää. Kilpailevia viestejä on paljon, ja tilan valtavuus oli otettava suunnittelussa huomioon.
Opiskelijat työskentelivät vahvasti aakkosten kirjaimistolla pelaten, kuvia välttäen. He ideoivat, mitä Suomi yhdellä kirjaimella voi kertoa suomeksi, saksaksi, ruotsiksi, englanniksi tai saameksi. B voi olla blomma, blondi, bibliotek tai vaikkapa blue.
– Lähdimme suunnittelutyössä liikkeelle hyvin pienestä, yhdestä kahden sanan sloganista, ja rakensimme sen ympärille laajan konseptin.
Lopputuloksena oli ehdotus, jonka asiakas, kirjallisuuden vientiorganisaatio Finnish Literature Exchange FILI, valitsi käyttöönsä.
Visuaalisen ilmeen varaan syntyi materiaalipaketteja, käyntikortteja, kirjanmerkkejä, tarroja ja lehtiöitä, kampanjajulisteita. Tarvittiin graafista ohjeistoa, logotiedostoja ja lisävärejä.
Aakkosten varaan syntyi myös animaatio, jossa kirjaimet vaihtuvat, ja kuva Suomesta rakentuu niin tangon kuin kantelemusiikin säestämänä, löylyä heitetään ja maksuttomasta korkeakoulutuksesta iloitaan.
Visuaalisen ilmeen kokonaisuus on nyt messuyleisön arvioitavana Suomen teemapaviljongissa, osastolla 5.0 A79.
Saksalaisten koulujen oppilaat tutustuvat messuilla FINNLAND.HOT. -pelin innoittamana suomalaiseen kulttuuriin.
Frankfurtin kirjamessuilla vierailee kymmeniä koululuokkia opettajineen. He pääsevät messukäyntinsä aikana pelaamaan uudenlaista FINNLAND.HOT. -oppimispeliä, jossa tehdään hauskoja, toiminnallisia ja tutkivia tehtäviä eri puolilla messualuetta. Tehtävät sijoittuvat paikkoihin joissa Suomi esittäytyy.
Peli on syntynyt Aalto-yliopiston koordinoiman we.learn.it -yhteistyöhankkeen tuloksena, ja se on rakennettu suomalaisten opettajien kehittämälle SmartFeet-alustalle.
Mobiilipeliä pelataan yhdessä
Koululaisista muodostuvien joukkueiden pelivälineenä ovat tabletit. Pelaajat avaavat tehtävät virtuaaliselta pelilaudalta ja palauttavat vastauksensa vastuuopettajalle, joka arvioi vastaukset online-tilassa.
Mobiiliteknologia mahdollistaa reaaliaikaisen seurannan pelialustalla, vaikka joukkueet ovat eri puolilla messualuetta.
SmartFeet-alusta nojaa uuteen pedagogiikkaan, jossa puhelimet ja tabletit tukevat kokemuksellista ja tutkivaa oppimista. Pelien avulla oppiminen voidaan siirtää koulun seinien ulkopuolelle autenttiseen ympäristöön. Opettaja voi helposti itse rakentaa oman pelin oppilailleen.
SmartFeet on jo käytössä useissa suomalaisissa kouluissa alakouluista yliopistoihin. Oppilaat ovat olleet innoissaan uudesta tavasta oppia.
– Peli oli tosi hauska. Siinä oppi ihan huomaamattaan. Kivointa oli yhdessä tekeminen, kommentoi viidesluokkalainen Teemu pelin jälkeen.
Eurooppalaista yhteistyötä
EU-rahoitteinen we.learn.it tarjoaa Euroopan laajuisesti kouluille mahdollisuuden kehittää innovatiivisesti opetusta yhdessä yli koulurajojen niin sanottujen tutkimusmatkojen muodossa.
–Tavoitteena on rikastuttaa koulutyötä, luoda oppimisen iloa ja innostusta tieto- ja viestintätekniikkaa hyödyntäen. Frankfurtissa toteutettava FINNLAND. HOT. -peli on esimerkki pedagogisesti edistyneestä kokonaisuudesta, jossa yhdistyvät autenttisessa ympäristössä tutkivaa otetta vaativat tehtävät, pelillisyys ja opitun reflektio, sanoo hankkeen koordinaattori Anna-Kaarina Kairamo Aalto-yliopistosta.
we.learn.it tuo koulujen tueksi tieteentekijöitä, taiteilijoita ja muita asiantuntijoita Aalto-yliopistosta ja eri puolilta Eurooppaa. Aallosta hankkeessa ovat olleet mukana Design Factory, LUMA-keskus Aalto, Tutkimuksen ja opetuksen strateginen tuki sekä joukko tutkijoita ja opettajia eri puolilta yliopistoa.
FINNLAND.HOT.-peli on osa FINNLAND.COOL.-teemavuotta. Peliin voi tutustua Classroom of the Future -osastolla Frankfurtin kirjamessuilla 8.–12. lokakuuta. we.learn.it -hanke on messujen Classroom of the Future -partneri.
Lisätietoja:
Anna-Kaarina Kairamo, p. 050 560 5313, anna-kaarina.kairamo@aalto.fi SmartFeet-pelialusta Riku Alkio, p. 050 531 8044, riku.alkio@lentavaliitutaulu.fi
Aalto-yliopiston ja Guggenheim-säätiön oheisohjelma jatkuu tuomariston jäsenten, Juan Herrerosin ja Mark Wigleyn, yleisöluennoilla.
Mark Wigley on professori, joka on toiminut aiemmin New Yorkin Columbia-yliopiston arkkitehtuurikorkeakoulun dekaanina. Hän on ansioitunut ja tuottelias arkkitehtuurin tutkija ja muotoilun opettaja, joka on kuratoinut useita näyttelyitä keskeisiin taide- ja arkkitehtuurimuseoihin. Wigley toimii Suomen Guggenheim-arkkitehtuurikilpailun juryn puheenjohtajana.
Aiemmin ilmoitetusta poiketen Juan Herrerosin luento on siirtynyt lokakuulta marraskuun alkuun.
Juan Herreros on arkkitehti ja professori Madridin arkkitehtuurikorkeakoulussa sekä Columbia-yliopiston arkkitehtuurikoulussa New Yorkissa. Hän johtaa omaa 20 hengen arkkitehtitoimistoa Madridissa. Toimistolla on parhaillaan työn alla muun muassa useita kansainvälisiä julkisia rakennuksia.
Yleisöluennot ovat osa Aalto-yliopiston ja Guggenheim-säätiön yhdessä toteuttamaa, tulevaisuuden museoarkkitehtuuriin keskittyvää oheisohjelmaa.
Luennot ovat maksuttomia ja avoimia yleisölle, eikä niihin vaadita ennakkoilmoittautumista. Aalto-yliopiston arkkitehtuurin laitoksen uusittuun, Alvar Aallon suunnittelemaan rakennukseen sijoittuvaan luentosaliin mahtuu enintään 100 henkilöä.
Mark Wigley 30.10. klo 18-19 Aalto-yliopistossa osoitteessa Otakaari 1 X, sali A1, Otaniemi, Espoo.
Aalto-yliopisto käynnistää kiinalaisen Tongji-yliopiston ja suomalaisten kumppaneiden kanssa yhteistyön, jossa selvitetään kestävän kehityksen mukaisen kaupungistumisen markkinat Kiinassa.
Tavoitteena on aikaansaada uutta yhteistyötä ja liiketoimintaa Kiinassa muun muassa oppimisen, elämisen, ja työskentelyn ympäristöjä koskevissa ratkaisuissa.
– Kaupungistumisen haasteita ei ratkaista pelkästään uutta rakentamalla, vaan myös olemassa olevan ympäristön käyttöä tulee pystyä tehostamaan. Kiinassa on herätty kaupunkikehityksen haasteisiin. Tämä tarjoaa uusia, monipuolisia markkinoita suomalaiselle osaamiselle, sanoo palveluarkkitehtuuriin erikoistunut professori Jarmo Suominen Aalto-yliopistosta.
Tavoitteena on kehittää kiinalaisten kanssa suomalaiseen muotoiluosaamiseen perustuvaa yhteistyötä, jonka tuloksena voidaan tuottaa kustannustehokkaampia ja ihmiskeskeisempiä elinympäristöjä. Hanke on osa Aalto-yliopiston laajaa, parempia elinympäristöjä luovaa Living+ -ohjelmaa sekä Energizing Urban Ecosystems (EUE) RYM-hanketta.
Suomisen mukaan keskeistä on saada ympäristöjen käyttäjät mukaan suunnitteluun. Tarkoitus on haastaa perinteinen tuotantolähtöinen ajattelu, jossa käyttäjät ovat suunnittelun kohteita. Palvelukeskeisessä mallissa asiakkaista tulee osapuolia, joiden kanssa ympäristöjä ja niiden käyttötapoja suunnitellaan yhdessä.
Palvelukeskeisen suunnittelun esimerkkinä Aalto-yliopiston Otaniemen kampuksen tiloissa avataan tänä syksynä Tongji Lounge. Se on Tongji-yliopiston näyteikkuna Suomessa ja portti Kiinaan niin Aalto-yliopistolle kuin sen kumppaneille.
Aalto-yliopisto järjestää City on Demand – Kaupunki palveluna -seminaarin Radical Design Weekin aikana Shanghaissa 20.–24.10.2014. Seminaarin työpajoissa määritetään uusia työtapoja tulevaisuuden kaupunkisuunnitteluun, arkkitehtuuriin ja muotoiluun sekä tunnistetaan niiden nousevia markkinoita Kiinassa. Suomesta mukana kehitystyössä ovat Espoon kaupunki, Rovio, KONE ja Flexim Security Oy. Mukana ovat myös Massachusetts Institute of Technology MIT Yhdysvalloista sekä Royal College of Arts Lontoosta. Radical Design Weekin takana ovat Aalto-yliopisto, Tongji-yliopisto ja Radical Design Week -säätiö.
Eveliina Netti teki Aalto-yliopistossa kehitetystä Ioncellistä rusetin ja taskuliinan ekologisuutta ja leikkisää tyyliä arvostavalle miehelle.
Sinisen ja terrakotan sävyisissä kankaissa on rouhea, himmeästi hehkuva pinta.
”Valitsin kuosit niin, että kuidun hieno kiilto tulee näkyviin”, Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulussa tekstiilisuunnittelua opiskeleva Eveliina Netti hymyilee.
”Lanka otti väriä hienosti ja toisti värit upeasti. Yllätyin myös siitä, miten älyttömän vahvaa se oli. Esimerkiksi pellavaa kutoessa loimilangat tahtovat katkeilla, mutta Ioncell-lankaa en meinannut saada katki millään”, hän kiittelee.
Ioncell on Aalto-yliopiston kemian tekniikan korkeakoulun professorin Herbert Sixtan tutkimusryhmän kehittämä kuitu, joka valmistetaan Helsingin yliopistossa kehitetyn liuottimen avulla. Sen materiaalina käytetään suomalaisista sellutehtaista saatavaa koivuperäistä selluloosaa: uusiutuvaa luonnonmateriaalia, jonka kasvattamiseen ei tarvita kasteluvettä ja viljelymaata. Kuidusta on aikaisemmin neulottu huivi ja tehty neulemekko yhteistyössä Marimekon kanssa. Eveliina Netti sai professoriltaan Pirjo Kääriäiseltä ja Herbert Sixtalta suunnitteluun vapaat kädet – ja pääsi toteuttamaan henkilökohtaista missiotaan.
”Haluan tarjota suomalaisille miehille irrottelevaa ja hauskaa tyyliä. Marimekkoa lukuun ottamatta miesten muoti on joko halpoja ketjuliikkeitä tai luksusmerkkejä”, hän toteaa.
”Oli myös todella hienoa päästä projektiin, jossa tehdään töitä oikeasti kestävästi tuotetun tekstiilikuidun kanssa.”
Eveliina Netti valitsi kutomiseen perinteiset Toikan kangaspuut. ”Ne ovat vain parhaat.”
Kauppojen hyllyillä Ioncell-vaatteita ei nähdä ihan lähivuosina, sillä kuidun valmistus on vielä pitkälti käsityötä ja tuotantomäärät siksi hyvin pieniä. Tulevaisuus näyttää ainakin lupaavalta.
”Kuitu kehrätään Ruotsissa Boråsin yliopistossa. Juttelin kehräämön teknikon kanssa, ja hän sanoi, että kuitu toimii niin hyvin, että sen voisi hyvin ottaa tehdaskäyttöön. Ioncellistä voi hyvin kehrätä myös ohuempaa lankaa, jolloin siitä voidaan kutoa laskeutuvampaa kangasta.”, Eveliina Netti paljastaa.
Huono tiedonkulku uhkaa terveydenhuoltoa yhteisössä, jota koettelevat syrjäytyminen, köyhyys, koulutuksen puute ja nälkä.
Tutkijat kehittivät keinoja kansanterveyden parantamiseen käyttämällä apuna suunnittelualan luomia keinoja. Tutkimuksen tapahtumapaikkana oli Vila Rosário -lähiöalue Rio de Janeirossa Brasilissa. Vila Rosário on 60 000 asukkaan yhteisö, jota hallitsevat sairaudet, nälkä, köyhyys ja alhainen koulutustaso.
Aalto-yliopistosta väittelevät Andrea ja Marcelo Judice viettivät pitkiä aikoja yhteisön parissa kyetäkseen ymmärtämään ihmisten elinoloja, ongelmia ja tarpeita. Tutkimukset tehtiin yhteistyössä paikallisen IVR-instituutin kanssa.
‒ Tuberkuloosi on yksi yhteisön vakavista terveysongelmista. Sen parantamista vaikeuttaa ihmisten tiedonpuute sairaudesta ja sen leviämisestä. Halusin työssäni käyttää muotoilun välineitä terveystyöntekijöiden työskentelyn ja tiedon kulun auttamisessa, kertoo Andrea Judice.
Keskeistä tutkimuksissa oli yhteistyö yhteisön jäsenten ja paikallisten terveystyöntekijöiden kanssa. Tutkimusmenetelmänä oli empaattinen ja osallistuva suunnittelu, joka perustuu käyttäjien tarpeiden aitoon ymmärtämiseen.
Andrea Judice kehitti moninaisen ja kustannustehokkaan matalaan teknologiaan nojaavan informaatiojärjestelmän. Järjestelmä perustuu ihmisten väliseen kanssakäymiseen ja hyödyntää erilaisia kommunikaatiovälineitä kuten työpajoja, julisteita, vihkosia ja verkkosivustoa.
Kulmakivinä yhteisen kielen löytäminen ja pitkäaikainen sitouttaminen
Marcelo Judice sovelsi työssään useita muotoilualan käyttämiä tekniikoita perehtyäkseen Vila Rosárion elämänmuotoon ja päästäkseen selville paikallisten terveystyöntekijöiden ja potilaiden kanssakäymisen kielipeleistä.
‒ Ongelmien ratkaisu vaatii ihmisten mukanaoloa tuotteiden suunnittelussa ja testauksessa, jotta paikalliset ongelmat tulevat ymmärretyiksi. Lähtökohtanamme oli yhteisön pitkäaikainen sitouttaminen kehittämiimme informaatiovälineisiin, toteaa Marcelo Judice.
Väitöstöissä kehitettyjä informaatiomenetelmiä on sovellettu tuberkuloositiedotukseen myös Namibiassa sekä toisella alueella Rio de Janeirossa HIV:n vastaisessa taistelussa.
Elokuva- ja lavastustaiteen edustajilta kuultiin useita puheenvuoroja Saksan Potsdamissa järjestetyssä kansainvälisessä konferenssissa.
Käsikirjoituksen tutkijoiden 17.–19. lokakuuta pidetyn tilaisuuden aihe oli ohjaajan ja käsikirjoittajan suhde elokuvan teon prosesseissa.
Tutkija Raija Talvio pohti esityksessään Suomen ratkaisuja äänielokuvan syntyajan oletettuun käsikirjoituspulaan. Tutkija Jouko Aaltosen aihe käsitteli viimeaikaisen käsikirjoitusteorian soveltuvuutta dokumentaariseen elokuvaan. Professori Jarmo Lampela esitteli ”Theatre Goes Movies” -projektissa sovellettuja innovatiivisia käsikirjoittamisen käytäntöjä.
Tapahtumaan osallistuivat myös käsikirjoituksen professori Iiro Küttner, lehtori Marja-Riitta Koivumäki sekä maisteriopiskelijat Essi Haukkamaa ja Anastasia Lobkovski. Koivumäkeä on siteerattu useissa viime vuosina ilmestyneissä käsikirjoituksen tutkimuksen julkaisuissa ja hänen ajatuksensa elokuvanteosta jatkuvina dramaturgisina valintoina herättää useasti huomiota. Koivumäen ja Talvion tutkimukset valmistuvat vuonna 2015.
Elokuva- ja lavastustaiteen laitos on ollut alusta saakka aktiivisesti mukana Screenwriting Research Networkin toiminnassa. Verkostoon kuuluu noin 400 elokuvantekijää ja -tutkijaa ympäri maailmaa. Nyt vuosikokouksen vaaleissa laitoksen tutkimuksen koordinaattori Kirsi Rinne ja Ian W. Macdonald Leedsin yliopistosta valittiin jatkamaan verkoston johtoryhmässä. Macdonald on myös Aalto-yliopiston käsikirjoituksen tutkimuksen dosentti.
Kaksi elokuvataiteen ja lavastustaiteen laitoksen opiskelijaelokuvaa on palkittu Pietarissa Venäjällä.
Animaatio Valvoja sai kunniamaininnan St. Petersburg International Debut and Student Film Festival Beginning -elokuvafestivaaleilla viime viikolla.
Elokuvan ohjauksesta, käsikirjoituksesta, kuvauksesta ja animoinnista vastaavat Pietari Bagge, Christer Hongisto, Elisa Ikonen ja Inka Matilainen.
Olli Salosen fiktio Back to Business voitti parhaan ulkomaisen elokuvan palkinnon keskiviikkona päättyneillä International Film Festival, St. Petersburg State University of Film and TV PeterKiT -elokuvafestivaalilla Pietarissa.
Suomen tulevaisuus ei rakennu vain teknologisista innovaatioista vaan myös kyvystä nähdä toisin.
Aalto-yliopiston tutkijoiden Yichen Lun ja Virpi Roton mukaan innovaatioiden ei aina tarvitse pohjautua uuteen teknologiaan, vaan niitä voidaan luoda myös liittämällä olemassa oleviin tuotteisiin ja palveluihin uusia merkityksiä.
– Jos suunnittelija pystyy muuttamaan tuotteen tai palvelun merkitystä, saatetaan saada aikaan radikaali merkityksen muutos ja menestystuote vanhallakin teknologialla, sanoo muotoilun tutkija Virpi Roto.
Esimerkkeinä maailmaa muuttaneista tuotteista tutkijat mainitsevat 60-luvun minihameen sekä videopelit sosiaaliseksi muuttaneen Nintendo Wiin. Näissä ei ollut kyse teknologiainnovaatioista vaan merkityksen muutoksesta.
– Minihameen kohdalla merkityksen muutos tuotti uuden kokemuksen itsenäisyydestä ja rohkeudesta, ja Wiin tapauksessa fyysisestä aktiivisuudesta ja yhdessä kokemisesta.
Lun ja Roton tutkimuskohteena oli joukko suomalaisia metalliteollisuuden yrityksiä FIMECCin UXUS-tutkimusohjelmasta. Tutkimuksessa yritysten palveluille suunniteltiin uusia merkityksiä kokemuksellisten eikä toiminnallisten tavoitteiden kautta. Yrityksen sisäisestä tiedotuskanavasta ideoitiin henkilökohtainen apuväline ja metallimateriaalin myyntiesitteestä henkilökohtaista ammatillista kasvua tukeva palvelu.
Ihmiskeskeisen muotoilun uusi trendi peräänkuuluttaa henkisesti rikasta elämää ja arjen merkityksellisten kokemusten muotoilua
Lu ja Roto esittelevät tutkimuksensa Aalto-yliopiston isännöimässä kansainvälisessä NordiCHI 2014 -konferenssissa, joka kokoaa yhteen yli 500 ihmiskeskeisen suunnittelun ja vuorovaikutteisen teknologian tutkijaa.
Konferenssin päävieraana on mm. Applen ja HP:n yritysjohdossa toiminut muotoiluguru Don Norman, joka nykyisin toimii Kalifornian yliopiston Design Labin johtajana. Norman on peräänkuuluttanut merkitysten suunnittelua, jolla voi saada aikaan myös radikaaleja innovaatioita.
NordiCHI 2014 -konferenssi 28.-30.10. Marina Congress Centerissä, Katajanokanlaituri 6, Helsinki. Yichen Lun ja Virpi Roton tutkimus torstaina 30.10. klo 13.30. Konferenssiohjelma kokonaisuudessaan: http://nordichi2014.org/program/overview/.
Lisätiedot:
Tutkija, konferenssin puheenjohtaja Virpi Roto, p. 050 592 4031, virpi.roto@aalto.fi Viestintäpäällikkö Anne Tapanainen, p. 050 434 9711, anne.tapanainen@aalto.fi
Vuoden 2014 Finlandia Junior ehdokkaat on julkaistu. Tämän vuoden paras lasten- tai nuortenkirja palkitaan 20. marraskuuta.
Aalto-yliopiston professorien IiroKüttnerin ja Saku Heinäsen teokset ovat ehdokkaina. Ehdokkaat valitsi valintalautakunta, johon kuuluivat taidekasvatuksen professori Helena Sederholm, libristi Riikka Kähkönen ja toimittaja Anne Moilanen.
Kuuden teoksen joukosta voittajan saajan valitsee ohjaaja, käsikirjoittaja Johanna Vuoksenmaa. Palkinto jaetaan 20. marraskuuta 2014.
Finlandia Junior -palkinto on Suomen Kirjasäätiön jakama tunnustus ansiokkaalle suomalaiselle lasten- ja nuortenkirjalle. Palkinto on suuruudeltaan 30 000 euroa.
Perustelut:
Iiro Küttner – kuvitus Ville Tietäväinen: Puiden tarinoita. Puuseppä (Books North)
Satu taiteen tekemisestä, intohimosta, omistautumisesta ja ymmärtämisen vaikeudesta. Valtakunnan keisari tunsi olevansa ylivertaisen hyvä, kun antoi puusepälle vapautta toteuttaa visionsa. Mutta hallitsija pettyi, kun ei nähnyt lopputuloksessa kaikkea sitä työtä ja aikaa, mikä siihen oli uhrattu.
Tässä hitaasti ja huolellisesti etenevässä monitasoisessa kertomuksessa ei ole mitään turhaa, vaan kaikki liitokset tekstin, kuvien ja graafisen suunnittelun välillä ovat kohdallaan. Kauniin kuoren kätkössä on tarina, jonka ajattomuus ulottuu syvälle perinteisen satumaailman juuriin.
Saku Heinänen: Zaida ja lumienkeli (Tammi)
Aina kouluarki ei ole kivaa, jos kiusataan. Olo voi tuntua yksinäiseltä, kun ei ole sisaruksia. Monilla meistä on kuitenkin ollut mielikuvituskaveri, jonka kanssa voi leikkiä ja seikkailla. Perheillä on salaisuuksia: joskus isä ja äiti eivät halua puhua asioista. Mutta mikä sammaltavaa ja röyhtäilevää setää vaivaa?
Arjessa on mahdollista myös mystinen ja maaginen. Zaidan tarinassa on monta teemaa, mutta ne on kiedottu kokonaisuudeksi niin, että kertomus hengittää. Tekijän luoma kuvitus on tunnelmallinen ja tekee oikeutta kaupunkielämän kuvaukselle. Kirja on juuri sopivasti pikkuisen jännittävä nuorelle lukijalle.
Puettavaa elektroniikkaa ja e-tekstiilejä hyödyntävät Aalto-yliopiston opiskelijatyöt esittäytyvät Euroopan parlamentissa.
Wearable Technology Design -näyttelytyöt edustavat Aalto-yliopiston monialaista suunnittelua, jossa teknologia, muotoilu ja taide yhdistyvät uudenlaisiksi muotoilukonsepteiksi ja prototyypeiksi. Mukana on muun muassa ortopedinen painoa tarkkaileva kenkä, veden alla lämmitettävä sukelluspuku, tekstiilipohjaisia käyttöliittymiä musiikin kuunteluun sekä kantajan kehon ja fysiologian kanssa vuorovaikutteisia pukuja.
– Pitkäjänteinen tutkimus ja opetuksen kehitystyö ovat nostaneet Aalto-yliopiston innovatiivisten tekstiilien suunnittelun eturintamaan, sanoo professori Teemu Leinonen, Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulusta.
Parhaimmillaan muotoilun ja teknologian synteesistä rakentuu uutta liiketoimintaa.
Yksi näyttelyssä mukana oleva esimerkki tästä on innovatiivisia tekstiilejä hyödyntävä startup-yritys LeeLuu Nightlights. Idea kosketukseen reagoivista lasten yölampuista lähti liikkeelle muotoilun laitoksen interaktiivisen suunnittelun kurssilta. LeeLuun perustajat Emmi Pouta, Hanna Markgren, Lisa Gerkens ja Sagnhyun Ryu kehittivät liikeideaansa Aallon kasvuyritysten Summer of Startups -ohjelmassa ja voittivat pääsyn Lontoon TechCrunch Disrupt -tapahtumaan. Parhaillaan tekijät viimeistelevät lelumaisen yölampun tuotantoprototyyppiä.
– Näyttely konkretisoi hyvin Aalto-yliopiston tehtävää tuoda eri alojen osaajat yhteen ja synnyttää osaamisvaltaista yritystoimintaa. Yrittäjyys ja verkostoituminen ovat yhä tärkeämpiä kilpailuvaltteja kansainvälisillä kentillä, näkee Leinonen.
Näyttelyn ovat kuratoineet laboratorioinsinööri Jussi Mikkonen ja tutkija Salu Ylirisku Aalto-yliopiston muotoilun laitokselta.
Wearable Technology Design -näyttely esittäytyy Euroopan kuudennen innovaatiohuippukokouksen yhteydessä Altiero Spinelli -rakennuksessa 17.‒21. marraskuuta. Kutsujana ovat Suomen europarlamentaarikot ja tukijana euroedustaja Henna Virkkunen. Näyttely on avoinna Euroopan parlamentissa toimiville ja vierailijoille.
Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkinnon on voittanut esikoiskirjailija Pajtim Statovci romaanillaan Kissani Jugoslavia.
Statovci opiskelee Aalto-yliopistossa elokuva- ja televisiokäsikirjoittamista ja Helsingin yliopistossa yleistä kirjallisuustiedettä. Voittajan perhe muutti Kosovosta Suomeen, kun Pajtim oli kaksivuotias.
Kissani Jugoslavia kertoo Kosovosta Suomeen muuttaneesta perheestä ja heidän monisyisistä väleistään. Kirja kertoo siirtolaisuuden mukanaan tuomista identiteettiongelmista, homoudesta sekä menneisyyden ja nykyisyyden kohtaamisesta.
Palkintosumma on 15 000 euroa. Kissani Jugoslavia valittiin voittajaksi kaikkiaan 65 suomeksi kirjoitetun esikoisteoksen joukosta. Helsingin Sanomat palkitsi vuoden parhaan esikoisteoksen nyt 20. kerran.
Palkintojenjako käynnisti Aalto-yliopiston kansainvälisen Academic Summit -tiedetapahtuman.
Aalto-yliopiston ja World Cultural Councilin järjestämässä palkintoseremoniassa Espoon Otaniemessä jaettiin 17.11.2014 kaksi merkittävää huomionosoitusta: Albert Einstein World Award of Science ja José Vasconcelos World Award of Education.
Albert Einstein -tiedepalkinnon vastaanotti entsymologian professori Sir Philip Cohen 40-vuotisesta solujen välisen viestinnän tutkimuksestaan. Korkealaatuisesta yliopisto-opetuksesta myönnettävän José Vasconcelos World Award of Education -palkinnon sai kanadalaisprofessori Federico Rosei.
Skotlantilaisen Dundeen yliopiston professorina toimiva Sir Philip Cohen tunnetaan proteiinien fosforylaation tutkimuksesta. Fosforylaatio on yksi tavoista, joilla solukalvojemme proteiinit kontrolloivat pienten molekyylien kulkua solujen sisään sekä välittävät viestejä solujen välillä. Cohenin 1970-luvulla alkanut tutkimustyö on auttanut ymmärtämään, miten esimerkiksi solujen sokeritasapainoa säätelevän insuliinihormonin monimutkainen viestinvälitysketju elimistössämme toimii. Häiriöt viestiketjun toiminnassa liittyvät moniin sairauksiin, esimerkiksi diabetekseen ja erilaisiin syöpäsairauksiin. Tutkijoiden työ on jo edennyt käytännön hoidoksi.
‒ Teemme yhteistyötä kuuden maailman suurimman lääkekehittäjän kanssa, Sir Philip Cohen kertoo.
Tutkijoiden ja yritysten yhteistyö on edistänyt muun muassa syöpien lääkehoitoa huimasti. ‒ Useita lääkeaineita on tällä hetkellä kliinisissä testeissä, ja ensimmäinen, ihosyövän hoitoon tarkoitettu lääke on jo saanut hyväksynnän, Cohen kertoo.
Sir Philip Cohen on yksi maailman siteeratuimmista biokemian tutkijoista. Hänen työllään on ollut myös melkoinen vaikutus 140 000 asukkaan Dundeen kaupungin elämään. Cohenin tutkimusyksikön aikaansaannokset yliopistokampuksella ovat houkutelleet Dundeen kaupunkiin melkoisen joukon alan yrityksiä. Tänään biotieteen alan yritysten osuus seudun taloudesta on noussut jo 16 prosenttiin.
‒ Kun aloitin täällä, yliopistolla oli vain kourallinen biokemistejä. Nyt, ja biotieteet työllistävät seudulla suoraan tai välillisesti 10 000 ihmistä. En osannut kuvitella tätä aloittaessani tutkimustyöni, Sir Philip Cohen kertoo.
Opetuspalkinto
José Vasconcelos World Award of Education -palkinnon vastaanottaja Federico Rosei on Quebecin yliopiston professori ja tutkimuskeskuksen johtaja. Palkinto jaetaan joka toinen vuosi esimerkilliselle yliopisto-opettajalle tai tieteellisen tiedon levittäjälle. Palkinnon on vastaanottanut aiemmin esimerkiksi BBC:n luonto-ohjelmien juontaja Sir David Attenborough.
Federico Rosei on tehnyt merkittävää työtä tieteellisen tiedon jakajana ja innostavana opettajana. Rosei on kiertänyt maailmaa muun muassa energia-alan uusimman tutkimuksen lähettiläänä. Federico Rosei laskee luennoineensa led-valaistuksen energiatehokkuudesta, kolmannen sukupolven aurinkokennojen kehityksestä ja energiavarojen riittävyydestä 40 eri maassa.
‒ Suomi on 41. maa, hän kertoi juhlaluennollaan Otaniemessä juuri ennen palkitsemistilaisuutta. Usein luentomatkat suuntautuvat kehittyviin maihin, kuten Etiopiaan, Intiaan, Vietnamissa ja Zimbabween.
Tärkeä työkalu tutkimustiedon levittämisessä on Rosein oma tutkimusryhmä, jossa on sitten vuoden 2002 työskennellyt yli 90 tutkijaa 25 eri maasta, kuudesta eri maanosasta. Monet heistä ovat jatkaneet tieteellistä työtään menestyksellä kotimaassaan.
‒ Minulle tiede on globaali hanke. On tärkeä antaa mahdollisuuksia motivoituneille opiskelijoille. Minua ei kiinnosta mistä he tulevat tai mihin he uskovat, kunhan he haluavat tehdä kovasti töitä ja suhtautuvat intohimoisesti tutkimukseen, kertoo Rosei rekrytointiperiaatteistaan.
Federico Rosei on myös järjestänyt ympäri maailmaa tutkijoiden Survival Skills -kursseja, joilla opiskellaan työnhaun kaltaisia ammatillisia taitoja, jotka ovat elintärkeitä, mutta eivät kuulu yliopistojen opetusohjelmaan. Kurssien pohjalta syntyi myös Rosein kirja "Survival Skills for Scientists".
Miksi tutkijan kannattaa nähdä näin paljon vaivaa opetuksen eteen? Federico Rosei kehottaa miettimään mikä on yliopiston perustehtävä. ‒ Meidän työmme on kouluttaa ihmisiä, ei pelkkä tutkimuksen tekeminen.
Aalto-yliopiston rehtori Tuula Teerille myönnettiin tilaisuudessa Educational Merit Medal.
Palkinnonjaon yhteydessä jaettiin myös huomionosoitukset kuudelle Aalto-yliopiston nuorelle tutkijalle, joiden työllä on ollut näkyvää kansainvälistä merkitystä. Huomionosoituksen saivat Camilla Hollanti, Katri Kauppi, Mauri Kostiainen, Matti Kuittinen, Jani Romanoff ja Hele Savin. Lisätietoa palkituista.
World Cultural Council -palkinnot
Albert Einstein World Award of Science ja José Vasconcelos World Award of Education ovat kansainvälisen World Cultural Council -järjestön vuosittain jakamia palkintoja. Vuonna 1981 perustettu järjestö palkitsee vuosittain huomattavia tieteentekijöitä, taiteilijoita ja opettajia. Vuoden 2014 palkintoseremoniaa isännöi Aalto-yliopisto. Lisätietoa palkinnoista: www.consejoculturalmundial.org
Aalto Academic Summit -viikko 16.-20.11.2014
Palkintojenjako käynnisti Aalto-yliopiston kansainvälisen Academic Summit -tiedetapahtuman, jonka seitsemässä sessiossa pureudutaan yliopistojen yhteiskunnalliseen vaikuttavuuteen eri näkökulmista. Mukana kansainvälisiä innovoinnin asiantuntijoita sekä yritysmaailmasta että yliopistoista. Lisätietoa tapahtumasta myös osoitteessa wcc.aalto.fi
Kiinalaisen Tongji-yliopiston yhteyspiste Aalto-yliopistossa on avaus uudenlaiselle yhteistyölle.
Tongji Lounge on Tongji-yliopiston näyteikkuna Suomessa ja portti Kiinaan Aalto-yliopistolle ja sen kumppaneille. Aalto-yliopiston ja Tongji-yliopiston rehtorit Tuula Teeri ja Pei Gang vihkivät tilan käyttöön torstaina iltapäivällä.
- Aalto-yliopisto on ollut aktiivisesti läsnä Tongji-yliopiston kampuksella ja Shanghaissa jo lähes viiden vuoden ajan. Saamamme huomio osoittaa, että voimme tarjota tärkeän yhteyspisteen oman väkemme ja kumppaneidemme lisäksi myös lukuisille muille toimijoille. Tongji Loungen myötä uskon, että Tongji-yliopiston merkitys Otaniemessä ja Suomessa näkyy jatkossa vastaavasti. Yhteistyön symmetria korostuu nyt aivan uudella tavalla, iloitsi rehtori Tuula Teeri.
- Toivomme, että Aalto-yliopistossa opiskelevat kiinalaiset, suomalaiset ja kansainväliset opiskelijat löytävät Tongji Loungen, ja että he voivat tuntea sen kodikseen. Hyödyntäkää Tongji Loungea ja sen suomia mahdollisuuksia ja muistakaa ennen kaikkea nauttia opiskeluajastanne, yhteistyöstä ja asioiden jakamisesta, kannusti rehtori Pei Gang.
Aallosta on ollut Aalto Tongji Design Factoryn kautta toistaiseksi vaihdossa yli sata opiskelijaa, opettajaa ja tutkijaa. Siitä on tullut keskeinen vierailukohde myös muun muassa suomalaisille yrityksille ja ministereille. Tongji Lounge syventää yliopistojen välistä tutkimus- ja opetusyhteistyötä ja lisää Aallon ja sen kumppaneiden liiketoimintayhteistyön edellytyksiä Kiinassa.
Korkea-arvoisia tunnustuksia yhteistyölle
Aiemmin tällä viikolla Suomen tasavallan presidentti myönsi Tongji-yliopiston rehtori Pei Gangille Suomen Leijonan I luokan komentajamerkin kiitokseksi poikkeuksellisesta panoksesta Kiina–Suomi-yhteistyön edistämiseen yliopistokoulutuksessa, innovoinnissa ja muotoilussa. Samalla tasavallan presidentti myönsi Tongji-yliopiston professori Lou Yongqille Suomen Leijonan I luokan ritarimerkin.
Aiemmin syksyllä emeritusprofessori Yrjö Sotamaalle myönnettiin Kiinan Chinese Government Friendship Award -kunniapalkinto. Se on Kiinan korkein ulkomaalaisille asiantuntijoille myöntämä tunnustus.